Faydalı ve lezzetli bir dağ yemişi olan üvezin meyvesi kıymetli ve tatlıdır. Yaprakları ise alternatif tıpta reçetelerde kullanılır. Bunların yanı sıra kuşlar ve arılar da bu yemişten faydalanır. Dağlarda sağlam kökleriyle yetişmesi sayesinde erezyonu önler. Bulunduğu ortamda temiz bir hava sağlar. Üvez Türkiye’de en çok Beypazarı’nda yetiştirilir. Gıda ve şifa kaynağı olarak tüketiminin yanı sıra canlı renkleri ve uzun süre dayanıklılığı sayesinde peyzaj bitkisi olarak da kullanılır. Bahçelerde, eğimli bölgelerde, yol kenarlarında bu bitkiye sıkça rastlanır.
Üvezi yetiştirmek için gerekli olan iklmi ve toprak özellikleri şunlardır:
- Genellikle Kuzey Yarım Küre’de, ılıman iklim kuşağında, bol güneşli ya da hafif gölgelik alanlarda yetişir.
- Toprak çeşidi çok önemli değildir. Aşırı asitli topraklar dışında gelişimini engelleyici bir etki yoktur.
- Toprak seçmemekle birlikte süzek tip topraklarda daha verimli yetişir.
- Orta dereceli organik madde sınıfına girer.
- Tohumları sonbaharda toplanarak aynı zamanda ekimi yapılır. Bekletilen tohumlar gelişmeden toprak altında çürür.
- Tohumunun yanı sıra çelik ve dip sürgüleri ile de çoğaltılabilir.
- Çimlendikten sonra toprağına fazla çapa yapmadan kendi haline bırakmak gerekir.
- Gübreleme işlemine gerek duyulmaz.
- İlk ekimi dışında sonbahar döneminde sık sulamaya gerek yoktur. Aşırı su bitkiyi çürütebilir. Su ihtiyacı çoğu zaman yağışlarla doğal olarak karşılanır.
- Kurumuş dalları kesmek dışında budama yapılmaz.