Latince ismi sorbus olan üvez, gülgiller ailesine özgü bir bitki türüdür. Mayıs-Haziran ayları arasında genellikle beyaz renkte çiçekler açar. Fakat seyrek de olsa çiçekleri pembe olabilir. İnsan sağlığına birçok faydası bulunan üvezin yetişmesi için çeşitli koşullar gerekir.
Üvezin yetişme koşulları
Üvez çoğunlukla kuzey yarım küre içerisinde yetişebilen bir dağ yemişi çeşididir. Ilıman iklimlerde, güneşli ya da gölgelik yerlerde yetişebilir. Üvez türleri genel olarak kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklıdır.
Yetişeceği toprakta özel durumlar istemez. Sadece toprağın içerisinde yüksek oranda asit olmaması gelişmesi için yeterlidir. En sevdiği toprak tipi ise süzek topraklardır. Süzen topraklar içerisinde oldukça verimli bir şekilde gelişir.
Gübre ihtiyacı yoktur. İlk ekildiği zaman dışında sulamaya gerek yoktur. Fazla su bitkinin yapısının bozulmasına ve çürümesine neden olabilir. Doğal yağışlar bitkinin gelişmesi için yeterlidir. Ayrıca, kurumuş dallarının kesilmesi dışında budama yapılmasına da gereksinim yoktur.
Üvez Türkiye içerisinde en çok Karadeniz ve Marmara Bölgeleri’nde yetişir. Fakat, Ankara’da bulunan Beypazarı üvez yetiştiriciliği denildiğinde akla gelen ilk yerdir. Dünyada ise Avrupa ve Asya kıtasında yaygın olarak bulunur. Uzun boylu bir ağaç olduğundan dolayı ev içerisinde yetiştirmeye uygun değildir. Birçok yerde bahçelerde, yol kenarlarında ve eğimli arazilerde üveze rastlamak mümkündür.