Diyet ve egzersiz yaptığınız halde kilo veremiyor musunuz? O zaman belki de hormonlarınızı kontrol etmenizde fayda vardır. Bazı hormonlar yağ yakımını zorlaştırabilir ve kilo vermenizi engelleyebilir. Bu yüzden bu hormonların dengelenmesi gerekmektedir.
İnsülin Direnci ve Glikozun Birikmesi
İnsülin, vücudunuzun enerji veya yağ depolaması için glikozu nasıl kullandığını düzenleyen temel faktörlerden biridir. Eğer insüline dirençli iseniz, glikoz kanınızda toplanmaya başlar ve vücudunuz daha fazla insülin üretir ve bu da diyabetle sonuçlanır.
İnsülin direncini azaltma yolları:
- Glikoz seviyelerini normal tutmak için sıkı bir düşük karbonhidratlı diyet hazırlayıp buna uyun.
- Vücudunuzu insüline daha duyarlı hale getirmek için avokado, yağsız proteinler, meyveler, biberler, nar ve yüksek lifli tahıllar ekleyin.
- Daha fazla egzersiz yapmaya çalışın.
Kortizol Hormonu ve Stresi Azaltmak
Kortizol stresli durumlara maruz kaldığınızda tepkinizi düzenleyen bir stres hormonudur, ancak çok sık veya fazla strese maruz kalıyorsanız, vücudunuzda kortizol taşmasıyla sonuçlanacaksınız ve bu da ekerli ve yağlı ürünleri daha fazla tüketerek kilo almanıza neden olabilir.
Kortizol düzeyini düşürme yolları:
- Geceleri en az 7 saat uyuyun.
- Daha iyi uyku için süzme peynir, hindi, kivi ve kiraz ekleyin.
- Uyumadan önce en az 2 saat elektronik cihazlardan kaçının.
- Vücudunuzu daha yüksek kortizol seviyelerine ayarlamak ve daha fazla endorfin salmak için egzersiz yapın. Yoga ve meditasyon yapmayı deneyin.
Östrojen Hormonu ve Yağ Birikimi
Östrojen, vücut ağırlığı regülasyonu için de önemli olan kadın seks hormonudur, ayrıca insülin seviyelerini düzenler. Et gibi diyet kaynaklarından yüksek miktarda alınma nedeniyle çok fazla östrojen olabilir veya polikistik over sendromu (PCOS) veya obezite nedeniyle çok düşük östrojen olabilir.
Östrojen seviyeleri nasıl dengelenir?
- Çok az östrojeniniz varsa, daha fazla meyve, taze sebzeler (turpgiller hariç), balık ve kepekli tahıllar tüketin ve kafeini azaltın.
- Çok fazla östrojeniniz varsa, brokoli veya lahana ya da turp gibi yiyecekleri buharlayarak ya da hafifçe soteleyerek tüketmeye çalışın.
Testosteron Hormonu ve Yağ Yakımı
Testosteron, metabolizmayı dengelemek için çok önemli olan erkek seks hormonudur. Yeterince testosteronun olmaması, daha fazla yağ kütlesine ve daha düşük kas kütlesine neden olabilir; bu da yağ ve karbonhidratı yakma yeteneğinizi azaltır.
Testosteron seviyeleri nasıl artar?
- Testosteronu düşüren soya gibi fitoöstrojenler gibi besinleri tüketmekten kaçının.
- Ekmek, alkol ve şekerli içecekleri kısın.
- Bisfenol A (BPA) plastik şişelerden içme suyundan kaçının.
Tiroid Hormonunu Aktifleştirin
Tiroid hormonları (T3 ve T4) vücudunuzdaki tüm hücreler için metabolizma hızını belirler, ancak hipotiroidizm (Tiroid bezinin gerekli olduğu kadar hormon üretememesi durumudur) metabolik sistem dahil vücudunuzu yavaşlatır ve kilo almanızı sağlar. Bu hormonal denge sizi yorgun hissettirecek ve sürekli yorgunluk yaratacak, egzersiz ve diğer aktiviteleri sizin için zorlaştıracaktır.
Hipotiroidizm nasıl tedavi edilir?
- Kafein, soya, iyot ve rafine edilmiş karbonhidratları azaltın, daha fazla protein tüketmeye çalışın ve glutenden kaçının ve brokoli, ıspanak, lahana veya karnabahar gibi guatrojenik sebzeleri pişirin.
- Yeterli güneş ışığı alın.
- Yoga gibi stresi azaltan uygulama çalışmaları, çünkü tiroid problemleri stresle yakın ilişki içerisindedir.
0 Comments