Yakı Otu Nasıl Yetiştirilir?


Yakı Otu
Yakı Otu

Küpeçiçeğigiller familyasına ait bir bitki olan yakı otu Latince’de Herba moxibustion adıyla bilinir. Bitki çok yıllık otsu bir yapıya sahiptir. Dünyada bilinen 400 çeşidi bulunan yakı otu en çok Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya’da yetişir. Bitkinin Türkiye’de en yaygın yetiştiği yerler ise Adana, Giresun ve Trabzon’dur.

Yakı Otu Nasıl Yetiştirilir?

  • Yakı otunun boyu  50 ile 200 cm arasında değişim gösterir. Dikine yükselen bir bitki olan yakı otunun gövdesi yeşil renktedir. Bitkinin kök kısmı ise sürgün köklerden meydana gelir. Koyu yeşil yaprakları olan yakı otunun çiçeklerinin boyları 30 cm civarındadır. Yakı otunun çiçekleri ise pembe ve kırmızı renktedir.
  • Yakı otu nemli bölgelerde yetişmeye daha uygun olsa da Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülen bir bitkidir. Çoğaltımı tohumları aracılığı ile yapılır. Seyrek ormanlar ve su kenarları yakı otunun doğal yetişme alanlarıdır.
  • Bitkinin toprak isteği ise killi, kireçli ve azotlu topraklardır. Bu bölgelerde yetişen bitkilerin tohumu bahçe ve tarlalara ekilerek kolayca gelişim gösterir. Bitkinin yetiştirilmesinde herhangi bir özel bakım yapmaya gerek yoktur.
  • Bitkinin hasadı Mayıs ve Eylül ayları arasında gerçekleştirilir. Bunun için  yakı otunun dalları kesilir. Kesim için seçilen bölge yerden en az 8 cm yukarıda olmalıdır. Kesilen bölgeler daha sonra demetler halinde kurutulur. Kesim işlemi için en uygun dönem yakı otunun çiçek açmaya yeni başladığı zamandır.

Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir