Doğal yetişme alanı Amerikan olan yer elması boyu 2 metreye erişebilen, görünümü itibariyle ayçiçeğine benzeyen bir bitkidir. Ağustos ve eylül ayları arasında çiçeklenir. Ekim ayında toprak üstündeki kısımları kuruduktan sonra yumruları hasat edilir. Yer elması yumrularının görünümü patatesi andırır. Etken maddesi inülindir. Yüksek miktarda şeker içerir. Bu nedenle tatlıdır. Yer elmasında nişasta bulunmadığı için düşük kalorilidir.
Yer elması nasıl saklanır?
Yer elması ne kadar açık renkli olursa o kadar taze olur. Satın alırken taze meyvelerin seçilmesi hem lezzetli bir tüketim hem de uzun sürelerde saklama imkanı verir. Taze yer elması buzdolabında 10 gün süreyle saklanabilir. Bununla birlikte mevsimi dışında yer elması tüketebilmek için derin dondurucuda da saklanabilir.
Derin dondurucuda saklama:
- Yer elmalarının kabuğu soyulduktan sonra üzerine çıkacak kadar soğuk su ilave edilir. Üzerine bir adet limon suyu sıkılır ve karıştırılır. 5 dakika kaynatıldıktan sonra içinde soğuk su bulunan başka bir kaba alınır.
- Sudan çıkarılan yer elmaları, porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine doldurulur.
- Bu şekilde dondurulan yer elmaları, çözünmesine gerek kalmadan yemeklere direkt olarak eklenebilir.
Yer elmasının sağlığa faydaları
İçerdiği etken maddeler ile güçlü bir diüretikir. Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırır. Sindirim sistemi hareketlerini düzenler. Kabızlığa iyi gelir. Anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir.