Antioksidan özellikleri ile sağlık dostu bitkilerden biri olan yeşil çay kısa sürede hazırlanabilen bir içecektir. Yeşilçayın sunduğu faydalardan tam olarak yararlanabilmek için doğru tekniklerle demlenmesi gerekir. Çayın demlenme şekli ve süresi yeşil çaydaki bazı bileşiklerin açığa çıkması bakımından önemlidir.
Yeşil çay nasıl demlenir?
Yeşil çay demlemek için öncelikle gerçek yeşil çay yapraklarının kullanılması gerekir. Hazır poşet çaylardan istenilen faydayı almak genellikle zordur. Yeşil çay yaprakları aktarlarda, baharatçılarda ya da bitkisel destek ürünleri satan mağazalarda kolaylıkla bulunabilir.
- 200 ml su için ideal yeşil çay miktarı 2-3 gramdır.
- 200 ml su kaynatılır ve yeşil çay yapraklarının üzerine ilave edilir.
- Bardağın ağzı kapatılarak en az 5 dakika boyunca dinlenmeye bırakılır.
- Damak tadına göre limon ilavesi yapılarak taze olarak tüketilir.
Yeşil çayın demlenme süresi içinde farklı bileşikleri açığa çıkar. Demlenmenin ilk birkaç dakikasında uyarıcı maddeler suya geçer. Antioksidan faydalarından yararlanabilmek için yeşil çayın minimum 10 dakika demlenmesi gerekir. Demlenme süresi ne kadar uzun olursa çayın uyarıcı özelliği o kadar fazla olur ve tadı sertleşir. Ancak sağlıklı kullanım için yeşil çayın çok uzun sürelerde demlenmesine gerek yoktur. Yeşil çay demlerken yapılan hataların başında çayı kaynatmak gelir. Yeşilçay da dahil her türlü çay kaynatıldığında tanen açığa çıkar. Bu nedenle kaynatılmadan kullanılması tavsiye edilir.
Yeşil çay tüketim miktarına göre demlenmeli, demlendikten sonra çay uzun süre bekletilmemelidir. En ideali demlenen çayı taze olarak tüketmek, gün içerisinde ihtiyaca göre yeniden demlemektir. Demlenip soğuyan ya da buzdolabında muhafaza edilen yeşil çay, değerli besin öğelerinin büyük bir kısmını kaybeder.
Yeşil çay kafein içeren bitkilerden biridir ve aşırı tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle günlük tüketim miktarının 3-4 bardak ile sınırlandırılması gerekir. Aşırı yeşil çay tüketimi, aşırı kafein tüketimine bağlı olarak mide bulantısı, kusma, çarpıntı, titreme, huzursuzluk vb. şikayetlerin oluşmasına neden olabilir.
Yeşil çayın tadı bazı kişilerin damak tadına uygun olmayabilir. Yeşil çayın tadını dengelemek için limon kabuğu, karanfil, tarçın vb. aromatik bitkiler ilave edilebilir.