Karbonhidrat ve protein açısından zengin bir tahıl olan yulafın yağ içeriği ise oldukça düşüktür. Yulaf aynı zamanda lif, antioksidanlar, vitamin ve mineraller açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Kan şekerini ve kolesterolü düşürmede etkili olan yulaf diyet besinleri arasında ilk sıralarda yer alır. Zengin protein içeriği ise bu besini sporcular için de vazgeçilmez kılar.
Yulaf tanelerinin öğütülmesi ile unu elde edilir. Ancak yulaf unu buğday unu gibi kabarmadığından ekmek yapımında tek başına kullanılmaz. Yulaf unu daha çok gözleme gibi kabarmayan hamur türlerinde kullanılır.
Yulafın en yoğun kullanım şekli ise yulaf ezmesi ve yulaf kepeği şeklidedir. Yulaf ezmesi, yulaf tanelerinin ezilmesi ile elde edilir. Yulaf kepeği ise yulaf kabuğundan elde edilir. Yulaf kabuğu yulaf ezmesine göre çok daha zengin besin içeriğine sahip olduğu için kullanımın daha çok yulaf kepeği şeklinde olmasına dikkat edilmelidir.
Yulaf kepeği ve ezmesi besinlerde aynı şekilde kullanılır. Ancak yulaf kepeğinin ve ezmesinin sert yapıda olmasından dolayı tüketilmeden önce su, süt veya yoğurt gibi besin maddeleri ile karıştırılarak yumuşatılması gerekir.
Yulaf Nasıl Yenir?
Yulaf ezmesi su veya süt içerisine katılarak pişirilebilir. İsteğe göre rondodan geçirilerek un haline getirilen yulaf bu şekilde pişirildiğinde elde edilen muhallebiye isteğe göre taze meyveler, bal, pekmez ve tarçın eklenerek tatlandırılabilir.
Yulaf ezmesinin en sık tüketilme şekillerinden bir diğeri ise yulafın sütle karıştırılmasıdır. Bunun için bir kaba konulan 3 yemek kaşığı yulafın üzerine süt eklenir. Yulaf ezmesi süt karışımı ise mikrodalga fırında 30 saniye ısıtılıp karıştırılır ve son olarak 30 saniye daha ısıtılır. 1 dakikalık ısıtmadan sonra yulaf taneleri bir miktar şişer ve yumuşar. Süt ve yulaf karışımına bir miktar toz tarçın eklenebilir. Bu karışıma hem besin içeriği, hem de lezzeti ile en çok yakışan meyvelerden birisi muzdur. Muz isteğe göre yulaflı karşım üzerine dilimlenerek koyulabileceği gibi, muzun çatalla ezilerek yulafla karıştırılması da oldukça lezzetli bir sonucun ortaya çıkmasına neden olur. Bu karışımda muz yerine şeftali gibi taze mevsim meyveleri ya da kuru meyveler de kullanılabilir. Son olarak yulaflı karışım bir kaşık bal ile tatlandırılarak servis edilebilir.
Yulafı soğuk tüketmeyi isteyenler ise yeterince geniş bir saklama kabında yulafı bir miktar yoğurt ile karıştırıp üzerine taze mevsim meyveleri (özellikle böğürtlen, ahududu vb.) ya da kuru meyveler koyabilirler. Meyvelerin üzerine de süt veya yoğurt ile eklendikten sonra karışım çalkalanarak buzdolabına koyulmalıdır. Geceden bu şekilde hazırlanan yulaflı karışım sabah dolaptan alınarak rahatlıkla tüketilebilir. Bu karışımda sadece süt ya da sadece yoğurt da tercih edilebilir.
Yulafı özellikle sporcular sabah kahvaltılarında omlet şeklinde de kullanır. Bunun için 3 yemek kaşığı kadar yulaf rondoda çekilerek un haline getirilir. Dört adet yumurtanın iki tanesinin tamamı diğer ikisinin de sadece beyazı alınır ve yulaf unu ile karıştırılır. Bu karışıma bir yemek kaşığı kadar lor peyniri de eklenebilir. Az miktar da tuz eklenen karışım iyice karıştırılarak bir tavada az zeytinyağı ile her yüzü üçer dakika olacak şekilde pişirilir.
Bu tariflerin haricinde yulaf isteğe göre ezme, kepek ya da öğütülmüş şekilde çorbalara, yemeklere ve tavsiye edilen oranlarda evde yapılan hamur ve ekmeklere de katılabilir.
0 Comments