Bol nişasta içeren yulaf, taneleri için yetiştirilen bir bitkidir. Genellikle hayvan yemi olarak kullanılan yulaf insanlar tarafından da bolca tüketilen bir besindir. Yapısında bulunan etkin maddeler nedeniyle zayıflamadan kanser önlemeye kadar pek çok farklı alanda kullanılır. Yulafın bu kadar önemli bir besin olması ise yulaf yetiştiriciliğinin önemini arttırır.
İklim İsteği
Yulaf hassas yapıya sahip bir bitkidir. Kışları kar örtüsü ile geçen soğuk bölgelerde zarar görür. Bu nedenle yulaf genellikle sahil kasabalarında ve dağ eteklerindeki ovalarda yetiştirilir. Yıllık yağış miktarı 700-800 mm olan bölgeler yulaf için uygun bölgelerdir.
Toprak İsteği
Toprak isteği en az olan bitkiler arasında yer alır. En fakir topraklarda bile yetişebilen yulaf aynı zamanda toprağı düzenleyici bir bitkidir. Bataklık toprakları gibi topraklara ekilen yulaflar toprağın düzenlenmesini sağlar.
Yulaf Ekimi
Yüksek verim alınarak yetişmesi için soğuğa dayanabileceği yerlerde kış aylarında ekilir. Genellikle Ekim-Aralık arasında ekimi yapılan yulaf toprağa serpilir. Dekar başına 15-18 kilogram tohum atılması yulaf için yeterlidir.
Yulaf fakir topraklarda yetişebildiği için ekim sırasında çiftçi tarafından pek özen istemez. Gübreli veya gübresiz olarak ekenler olduğu gibi yaz aylarında ekenlerde bulunur. Ancak yaz aylarında ekim yapacakların fazla geç olmadan ekimlerini tamamlamaları gerekir.
Gübreleme İsteği
Yulaf pek bakım isteyen bir bitki değildir. Ancak gerekli bakımlar yapıldığı zaman daha verimli olarak yetişir. Toprağın zengin olması için toprağın gübrelenmesi gerekir. Dekar başına 2 ton ahır gübresi toprağın verimli olması için yeterlidir. Yulaf için azotlu gübreler kullanılması ise tavsiye edilmez.
Hasat Zamanı
Yulaf için hasat zamanı önemlidir. Başaklardaki ve başakçıklardaki tanelerin erme zamanı farklı olduğu için hasat zamanı iyi seçilmelidir. Bu nedenle yulaf ana sapta bulunan tanelerin sarı erme ile tam erme arasında bulunan zaman aralığında biçilir. Hasat edilen yulaflar ise 3- 5 gün kadar kurutulmaya bırakılır. İyice kuruyan yulaflar daha sonra harman edilerek işlenmesi için hazır halde getirilir.