Yulaf Nerede Yetişir?


Yulaf
Yulaf

Latince ismi Avena olan yulaf buğdaygiller ailesine özgü bir tarım bitkisidir. Genellikle hayvan yemi olarak kullanılsa da bazı alkollü içeceklerin yapısında da yer alır. Beyaz, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu olmak üzere birçok çeşidi bulunur.

Yulafın ana vatanı olarak Avrupa’nın doğusu ve Asya’nın batısı arasında kalan yer gösterilir. Fakat günümüzde dünyada yaygın olarak yulaf üretimi yapılır. Hatta arpa ve çavdardan daha fazla üretimi yapılan bir tahıldır. Rusya, Kuzey Amerika, Avrupa’nın batı kısımları ve İskandinav ülkeleri başlıca yulaf yetiştirilen yerlerdir. Türkiye’de ise başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere Marmara ve Ege Bölgeleri’nde de yulaf yetiştiriciliği yapılır.

Yulaf serin iklimleri seven bir tahıl çeşididir. Sıcaklık seviyesi 15 dereceleri geçmeyen serin ve nemli hava altında daha iyi yetişir. Yıl içerisinde 700-800 mm yağış alan yerler yulaf yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Kuraklığa ve don olaylarına karşı çok dayanıklı değildir. Yetiştirileceği toprakların verimli olması gerekir. Killi ve humuslu topraklar yulafın yetişmesi için en ideal toprak türleridir.

Yulafın insanlara sağladığı birçok fayda bulunur. Cilt ve saç sağlığı açısından önemlidir. Sinir sistemine iyi gelir ve uykusuzluk problemini ortadan kaldırır. Kemik ve kas sağlığı koruyucu etkileri vardır. Bunlara ek olarak yulafın sigara ve alkole olan bağımlılığı azaltıcı etkileri vardır.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir