Ağu ağacı olarak bilinen zakkum ağacı zakkumgiller familyasındadır. Sıcak iklimlerde yetiştiği için cehennem ağacı olarak da bilinir. Kış aylarında yapraklarını dökmeyen zakkum ağacının boyu 3 ile 5 metre arasında değişiklik gösterir. Dalları çok sık olan zakkum ağacının çiçekleri yaz aylarında pembe veya kırmızı olarak açar. Bu bitkinin yapraklarında C vitamini, glikoz ve tanen gibi maddeler içerir. Zakkum ağacı Akdeniz iklimine benzeyen her yerde kendiliğinden yetişebilir. Aynı zamanda süs bitkisi olarak saksılarda yetiştirilebilir.
Zakkum ağacı sadece harici olarak kullanılır. Zakkum ağacında yararlı birden çok madde olmasına rağmen çok da zehirli bir bitkidir. Uygun bir dozaj alımı olmazsa kullanan kişinin ölümüne sebep olabilir. Kesinlikle çocuklardan uzak tutulmalıdır.
Zakkum bitkisinin sağlık alanının dışında kullanıldığı söylenemez. Sağlık sektöründe ise ilaçlarda ve kanser tedavilerinde sıkça kullanılır. Zakkumdan elde edilen yağın ağrıyan bölgeye uygulanması kas yırtıklarına veya adale ağrılarına faydalı olabilir. Akrep sokmalarında ya da arı ısırıklarında zakkumun harici uygulanması zehrin atılmasına yaradımcı olacaktır.
Bir gramı bile çok etkili olduğundan alınan doz çok önemlidir. Ancak bu doz miktarı iyi ayarlanırsa kalbi güçlendir ve halsizliği yok eder. Aynı zamanda iltihap kurutucudur. Bit gibi haşerelerden dolayı oluşan kaşıntıların olduğu bölgelere sürülerek tedavi edilebilir. Saç kıran gibi hastalıklarda yine harici olarak uygulanması çok faydalı olacaktır. Zakkum ağacından elde edilen krem, kalıcı yaralara sürülürse gözle görülür iyileşmeler olacaktır. Romatizma ağrılarına iyi gelen zakkum ağrının olduğu yere sürülürse iyileşme dönemi hızlanacaktır.
Son dönemlerde deri kanserinde zakkum bitkisi kullanılır. Söğüt, defne, şalgam, zakkum çiçeği ve balmumu ile hazırlanan krem deri kanserine çözüm olmuştur. Aynı zamanda cilt üzerinde oluşan lekelere sürülerek cildin yenilenmesi hızlandırılabilir.