Kurutulmuş veya toz haline göre taze zerdeçal daha acımsı bir tat içerir, her iki şekilde de kullanılabilen bu baharatın saklama yöntemleri de kuru ve taze olmasına göre farklılık gösterir.
Taze Zerdeçal Nasıl Saklanır?
- Taze zerdeçal saklamadan önce iyice yıkanılır, üzerindeki kirli tabakanın iyice temizlenebilmesi için fırça kullanılabilir.
- Dışında bulunan kabuğun soyulması tercihe bağlıdır.
- Saklamadan önce bir kısmının kullanılması isteniyorsa parmesan peyniri gibi sert malzemelerin rendelendiği bir rende yardımıyla kullanıma hazır hale getirilebilir. Bir başka seçenek olarak kullanılacak miktar kadar kesilip havanda dövüvebilir.
- Taze zerdeçalın dondurulması tavsiye edilen bir yöntem olmasa da çözüldüğünde lapa hale gelmesine rağmen yemeklerde hala kullanılabilir. Ancak dondurulduğunda tek kullanım için ayrı ayrı buzdolabı poşetlerinde veya yağ ya da su ile blender yardımıyla karıştırıp buz kalıplarında dondurulması tavsiye edilir.
- Ayrıca taze zerdeçal kağıt bir poşet içerisinde buzdolabında saklanabilir, küflenmesi engellenebilir.
- Farklı bir yöntem ise zerdeçalın dışındaki kabuğu soyulur bal içerisine soyulan ve temizlenen kökü koyulur. Bu yöntemle zerdeçal 1 yıl kadar bir sürede muhafaza edilebilir.
Not: Taze zerdeçalı yemeklerde kullanırken toz zerdeçalından daha fazla ölçekte katmanız tavsiye edilir.
Not: Dondurulmuş zerdeçal 6-9 ay kadar muhafaza edilebilir.
Toz Zerdeçal Nasıl Saklanır?
- Nemden uzak, kapalı bir kavanozda sıcaktan ve güneş ışığından uzakta muhafaza edilir.
- Kullanılmadığı zamanlarda kavanozun kapağını kapalı tutulmalıdır.
- Kurutulmuş (toz) zerdeçalın son kullanma tarihi paketinin üzerinde yazar, bu süreyi aşmamaya dikkat edilmelidir.
- Eğer son kullanma tarihinin geçip geçmediğinden emin olunması isteniyorsa parmak ucuyla bir miktarı avuca alınıp önce koklanır, eğer kokusu değişikse veya tadıldığında aroması ve tadı azalmış veya bozuksa zerdeçalın değiştirilmesi gerekir.