Bir çiçek türü olan ortanca bitkisi, kış mevsiminde yapraklarını döken tırmanıcı bir bitkidir. Ana vatanı Asya ile birlikte Güney – Kuzey Amerika olarak bilinir. Oval, yeşil renkli iri yaprakları vardır. 2 metreye kadar boylanabilen bu bitki yaz mevsiminin ilk aylarından ekim ayına kadar yalancı şemsiye formunda sarı, kırmızı, mavi, pembe veya mor renklerde kümelenmiş çiçekler açar. 30’dan fazla türü olduğu bilinir ve melezlenen birçok farklı türü genellikle süs bitkisi olarak kullanılır. Oldukça gösterişli bir bitki olan prtanca çiçeğinin sağlığa faydası oldukça fazladır. Ortanca çiçeğinin kökleriyle hazırlanan birçok ilaç sayesinde çeşitli hastalıklar üzerinde tedavi ve koruma sağlanabilir.
- Bedeni güçlendirici etkisi vardır.
- Prostat tedavisi üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle yangılı ve büyümüş prostat durumunda tedavici edici rol oynar. Prostat büyümesini ve kanserini önlemede de oldukça etkilidir.
- Böbreklerin çalışmasını teşvik eder ve taş – kum oluşumunu önleyici özellik gösterir.
- İdrar yollarında oluşan kum ve taş gibi sorunların ortaya çıkardığı rahatsızlıkları hafifletici etkisi vardır. Taş ve kum dökmeye yardımcıdır.
- Boşaltım sistemine destek görevi görür. İdrar söktürücü ve ödem attırıcı etkisi vardır.
- Bazı uzmanlar tarafından MS hastalığının tedavisinde faydalı etkileri olduğu belirtilmiştir.
- Sedef hastalığının yayılıp genişlemesini önleyici etkidedir. Bir süre sonra bu hastalığı geriletmeye de yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ortanca Çiçeğinin Faydasından Yararlanmak İçin Nasıl Toplanmalı ve Saklanmalıdır?
Ortanca bitkisinin kökü sonbahar mevsiminde topraktan kazılarak çıkartılır. Sağlığa faydalı etkilerinden yararlanmak üzere çıkarılan kökleri toprağı iyice temizlenerek daha küçük parçalara ayrılır. Havadar, gölge ve serin bir yerde özenle kurutulur. Kurutulmuş hali serin ve rutubetsiz yerde cam kapta saklanabilir.
Ortanca Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır?
Uygun bir kabın içerisine 1 bardak kaynar su ve üzerine 1 yemek kaşığı kurutulmuş ortanca çiçeği kökü konulur ve ağzı kapatılarak demlemeye bırakılır. 10 – 15 dakika kadar bekletilir. Elde edilen karışım günde 3 kez 1’er çay fincanı içilerek tüketilmesinde yarar vardır.
0 Comments