Depresyon nedir?
Depresyon, modern yaşamın insan zihnine bir promosyon olarak sunduğu, etkilediği kişinin umutsuz duygularla acı çekmesine neden olan, odaklanmayı engelleyen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği müddetçe aile yaşantısını, akademik başarıları, arkadaşlıkları ve kariyeri olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Bu durumdaki kişiler çoğunlukla antidepresan ilaçlardan medet ummaktan başka bir çıkış kapısı bulamaz. Fakat unutulmaması gerekir ki hafif düzeylerde seyreden depresyon ile mücadele etmenin kimyasal içermeyen daha doğal yolları da mevcut.
Depresyon tedavisinde grup terapileri
Grup terapileri, depresyon içindeki kişilerin hayatlarındaki dengeyi yeniden oturtabilmesi için etkili bir tedavi yöntemidir. Hastalar buradaki insanların kendileriyle aynı sorunlara sahip olduğunun bilincinde, birbirlerini anlayarak ve ortak problemlerini tartışarak yalnızlık hissinden uzaklaşmakta ve streslerini azaltıp rahatlayabilmektedir.
Depresyon tedavisinde kişisel terapiler
Kişisel terapiler depresyon ile boğuşan hastaların bastırılmış duyguları için bir çıkış bulabilmesi, en derinlerindeki hislerini ve düşüncelerini tartışabilmesi açısından olumlu sonuçlar veren bir depresyon tedavisidir. Kişisel terapiler çeşitli biçimlerde yapılabilir. Dans ve savunma sporları gibi amaca odaklanma yetisini güçlendiren, hareket üzerine kurulu terapiler uygulanabileceği gibi resim ya da müzik icra edilebilen, duyguları açığa vurmayı kolaylaştıran sanatsal terapiler de vardır.
Yoga gibi meditasyon aktiviteleri depresyon hastalarına beden, akıl ve ruh bağlamında huzur kazandırabilmekte oldukça etkilidir. Bu tip terapiler, hastaların zihnini boşaltıp, onları daha odaklı düşünme eylemine alıştırır ve sağlıklı bir duygusal dengeyi teşvik eder. Vücudun değişik basınç noktalarını kullanarak sakinleşme hissi yaratan akupunktur ve sorunların kökünü anlamaya yardımcı olan hipnoz seansları da son dönemde depresyon için kullanılan popüler terapi yöntemlerindendir.
Depresyon tedavisinde beslenme ve diyet
Diyet değişiklikleri ve besin takviyelerinin de depresyon tedavisinde işe yaradıkları bilinmekte. Balık yağı, çinko ve B vitamini depresyonu tetikleyebileceğinden, bu tür besinleri diyetten çıkarmak ya da olabilecek minimum seviyeye indirmek hastalığın gerilemesine yardımcı olur. Ayrıca spor yapmanın da depresyonun düşmanlarından birisi olduğunu belirtelim. Sağlıklı ve fit bir bedenin, üzerinde sağlıklı bir kafa taşımaması için hiçbir neden yok.
Sonuç olarak depresyon hastalarının günlük rutinlerinde yapacakları küçük değişiklikler onların bu süreci daha kolay atlatmalarını sağlayabilir. Tabii ki intihar eylemi olasılığını da barındırabilecek ağır vakalarda depresyon tedavisi için uzman bir hekime danışılması atılacak ilk adım olmalıdır.
0 Yorum