Latince adı Lepidium sativum olan tere turpgiller ailesine özgü bir bitkidir. Anadolu içerisinde yaygın olarak yetiştirilen terenin kökeni Asya kıtasına dayanır. Karaciğere olan faydaları ile anılan terenin çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü pişirildiğinde ince yaprakları oldukça acı bir hal alır. Yapısında bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
Terenin iyi geldiği hastalıklar nelerdir?
- Terenin önemli faydalarının başında karaciğer hastalıklarına karşı sağladığı koruma gelir.
- Yapısal özelliklerinden dolayı çok iyi bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle de böbreklerde meydana gelebilecek rahatsızlıkları minumum seviyelerde tutar.
- Son zamanlarda yapılan araştırmalar ile terenin sigaranın zararlı etkilerini azalttığı saptanmıştır. Bu yüzden sigara içen kişilerin düzenli olarak tereyi ve tohumlarını kaynatarak tüketmeleri tavsiye edilir.
- Yapısında bulunan iyi orandaki A vitamini sayesinde göz sağlığına iyi gelen özellikleri vardır. Yaş ile beraber ortaya çıkan katarakt rahatsızlığının görülme risklerini azaltıcı etkileri bulunur.
- Terenin suda kaynatılarak cilde ve saçlara uygulanması da mümkündür. Böylelikle saçlara ve cilde uzun süreli koruma sağlar.
- Demir minerali açısında zengin olduğu için kansızlığa iyi gelir. Kan hastalıklarının görülme risklerini azaltır.
- İçerdiği mineraller sayesinde kadınların regl döngülerinin düzene girmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra yapısında bulunan demir ve protein sayesinde emziren kadınlarda süt miktarını arttıcı etkileri vardır.
- Öksürüğe, nefes darlığına karşı kullanılabilecek iyi bir besindir.
- Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek sindirim sistemine katkı sağlar. Kabızlık problemi karşısında oldukça fayda sağlar.
- Tere tohumlarının kan şekerini dengeleyici etkileri oılduğundan dolayı diyabet rahatsızlığı yaşayan kişilere tere tüketmeleri tavsiye edilir.
Faydalarının yanı sıra aşırı tüketimi sonucunda terenin bazı zararları da bulunur. Özellikle tiroid bezi ile ilgili olarak problemleri bulunan kişilerin tere tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca, yapısında yüksek oranlarda hardal yapı içerdiği için aşırı tüketimi bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açabilir. Bu durumlara dikkat edilmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.