Kış aylarının en gözde bitkisi olan ıhlamur, nezle, grip ve soğuk algınlınlığı gibi hastalıkların hızlı bir şekilde geçmesini sağlayan şifalı bir bitkidir. Fakat ıhlamurun faydaları bununla sınırlı değildir. Ihlamur, gündelik hayatın içerisinde kullanılması gereken ve birçok vitamine sahip bir bitkidir.
Ihlamur, adını aldığı ıhlamurgiller familyasına ait bir bitkidir. Esasında ağaç şeklinde olan bu bitki, 20-30 cm’ye kadar uzayabilir. Bu bitkinin kullanımı genel olarak yapraklarının ve çiçeklerinin demlenmesi ve çay olarak içilmesi şeklindedir. Ihlamur çayı, oldukça hoş kokulu olup içimi de çok lezzetlidir. Bu bitkinin ülkemizde en çok yetiştiği bölgeler Marmara ve Karadeniz’dir. Bitkinin çiçekleri geç açtığı için Haziran ve Temmuz aylarında toplanması ve kurutulması işlemi gerçekleşir.
Ihlamurun çiçeklerinin öğlen saatlerinde toplanması gerekmektedir. Bunun nedeni de öğlen saatlerinde çiçeklerin içerisinde bulunan birleşimlerin açığa çıkmasıdır. Ihlamurun şifalı bir şekilde kullanılabilmesi için güneşte kurutulması şarttır. Bununla birlikte ıhlamurun kapalı ortamda kuru bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir.
Ihlamur, vücut direncini artırdığı için soğuk havalarda çok sık tercih edilmektedir. Bu özelliği onu çok iyi bir antioksidan yapmaktadır. Ihlamur, sinir ve bağışıklık sistemine büyük katkı sağlar. Bundan dolayı sadece kış aylarında değil yılın her mevsiminde kullanılması gereken bir şifalı üründür. Ihlamurun içerisinde yer alan vitaminlerin başında B ve C vitamini gelir. Bitkinin muhtevasında yer alan diğer faydalı mineraller ise uçucu yağ, tanen, manganez, osidaz, saponin, reçine, farnesol ve organik asitlerdir.
Ihlamurun demlenirken kaynamamasına dikkat edilmelidir. Doktorlar, ıhlamurun içilirken bal ile birlikte tüketilmesini önerir. Ihlamurun kaynaması yapraklarındaki vitaminlerin ölmesine neden olabilmektedir.
Ihlamurun faydaları ise oldukça fazladır. Bu bitkinin çay olarak içilmesi durumunda bağırsak ve sindirim sorunları, öksürük, stres, damar tıkanıklığı ve cilt sorunları gibi rahatsızlıklar önemli oranda hafiflemektedir. Damarları açan ve kalbe iyi gelen ıhlamur, kolesterol, tansiyon ve kireçlenme gibi sorunlar yaşayan hastalara düzenli bir şekilde tüketilmesi önerilir. Ihlamur, aynı zamanda saçlara da sürülebilmektedir. Saçların daha parlak ve canlı görülmesini sağlayan ıhlamur, dökülmelere karşı da etkili çözümler sunar.
0 Comments