Bezelye, baklagillerden yeşil kabuğu ve taneleri veya yalnız taneleri yenilen bir bitki türüdür. Çok besleyici olan bu bitki ilkbahar ve yazın ürün verir. Dünyanın bir çok yerinde yetişebilen bu bitki, ülkemizde de bolca yetiştirilir. İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde oldukça sağlıklı ve vücuda yararlı bir bitkidir.
Bezelyenin faydaları nelerdir?
Bezelye tüketiminde olan en büyük etken kilo aldırmamasıdır. Düşük kalori ve yağ oranı sayesinde vejeteryanlar tarafından oldukça çok tercih edilir. Kilo vermeyi kolaylaştıran bir sebzedir. Bezelye içerdiği polifenol adlı madde sayesinde mide kanserine karşı etkilidir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Bezelye aynı zamanda kalsiyum, demir, çinko, bakır, manganez gibi mineraller açısından çok zenginidir. Bu mineraller bağışıklık sistemini destekler. Alfa karoten, kateşin, karotenoid gibi antioksdianlar içermesi sebebiyle cildin yaşlanmasını engeller ve cilde doğal bir parlaklık getirir. Bezelye içerdiği K vitamini sayesinde Alzheimer ve artrit gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. Alzheimer hastalarına düzenli bezelye tüketimi hastalığın ilerlememesi için tavsiye edilir.
Yüksek lif ve protein içeren bezelye şeker sindirimini kolaylaştırır. Vücuttaki kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Bezelyede bulunan lifler sindirime katkıda bulunarak vücudun metabolizmasını hızlandırır. Bu özelliği sayesinde diyet yapan kişiler için tavsiye edilir. A vitamini açısından zengin olan bezelye, mukus zarları, deri ve göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Kırışıklığa da antioksidanlar bakımından zengin olması sayesinde iyi gelir. Genel olarak cilt sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Saç köklerini besler ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Kolestrolü düzenlemede kullanılır. Beyin sağlığı için önemlidir. Uzun süre bilgisayar başında durup radyasyona maruz kalan insanlar tüketebilir.
Bezelyenin zararları nelerdir?
Bezelyenin sağlığa zararlı olduğu hakkında kesin net bir bilgi yoktur. Kimi insanlar için tüketmek mevcut bir hastalık sebebiyle zararlı olabilir. Böbrek ve safra sorunları olan kişiler bezelye tüketimini belirli bir düzeyde kullanabilir. Kalsiyum emilimini engelleyebilir.
Bezelye nasıl tüketilir?
Bezelye bir çok yemekte ve çorba yapılırken kullanılabilir. Bezelye genel olarak bilindiği gibi sadece taze olarak tüketilmez. Aynı zamanda kurutularak, dondurularak, konservesi yapılarak ileri zamanlarda tüketmek için saklanabilir. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeye göre daha zengindir. Ancak taze bezelyenin sindirimi daha kolaydır.