Sapsarı rengiyle papatyagiller ailesinde yer alan karahindiba Nisan başından Mayıs sonuna kadar genellikle yol kenarlarında, tarlalarda ve çayırlarda yetişir. Çok yıllık ve odunsu bir bitkidir.
Bu bitki köklerinde kengel adı verilen tadı acı olan bir sütle doludur ve kök çeşitlerinden kazık kök grubuna aittir. Yaprakları dişlidir ve tabanda toplanmıştır. Çiçekleri demetler halinde sarı rengiyle ilkbahardan sonbahara kadar açarlar ve daha sonra beyaz renkli tohumlara dönüşürler. Bu tohumlar rüzgar, yağmur gibi dış etkenler sayesinde çevreye serpilir ve çoğalırlar.
Karahindiba tam bir mineral ve vitamin deposudur. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, lif, demir, çinko minerallerini içinde barındırır. C, D ve B vitaminleri bakımından zengin bir bitkidir. İçerisinde ıspanaktan daha fazla protein vardır. Bu yönüyle birçok hastalığın tedavisinde destekleyici doğal yöntem olarak kullanılır. Başlıcaları:
- Karaciğeri temizler ve karaciğer sağlığını destekler. Karahindiba çayını tüketmek karaciğere yardımcı olmasının yanında hormonların düzenlenmesine de yardımcı olur. Karaciğer vücudun en büyük organıdır ve günlük hayattaki enerjiyi bu organdan alınır. Karahindiba çayıyla karaciğeri destekleyerek enerji arttırılmış olur.
- Karahindiba çayı vücudun temizliğine de katkı sağlar. Çok iyi bir idrar sökücü olan karahindiba çayı fazladan tutulan suyun atılmasında yardımcı olur. Vücutta bulunan şişkinlik bu çayla son bulmuş olur.
- Vücudu taş ve kumlardan temizleyerek böbreklerinizin rahat etmesini sağlar.
- Zararlı toksinlerden bağırsakları korur.
- Akşam yemeklerinden sonra içilen karahindiba çayı içilirse iştah kontrolü sağlanır. Uzun süre tokluk hissi yaratır.
- İnsülin hormonunu düzenleyici etkisi olduğu belirlenmiştir.
- Ödem atıcı özelliği olduğu bilinmektedir.
- Uzun süre kullanımı durumda göğüs ve kalp hastalıklarında fayda sağladığı görülmüştür.
- Karahindiba köklerinden süt elde edilir. Bu sütle arı sokmaları, nasır ve siğiller iyileştirilebilir.
- Karahindiba çayının yapılışı: 1 litre suyu kaynattıktan sonra içerisine 1 bardak kadar taze karahindiba koyulur ve demlenmesi için kenarda bekletilir. Eğer içtiğinizde tadı acı gelirse, beğenmezseniz içerisine biraz karanfil ya da birkaç damla limon sıkabilirisiniz. İçerisine kesinlikle bal, şeker eklemeyin.
0 Yorum