Karahindiba, aslında Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’ya özgü olan çiçekli bir bitkidir. Bilimsel olarak Taraxacum officinale ismine sahip karahindiba papatya ailesinin bir üyesidir ve enginar, marul ve ayçiçeği ile biyolojik olarak yakın ilişkilidir.
Karahindiba genellikle sinir bozucu bir ot olarak göz ardı edilmesine rağmen, aslında mutfağınıza ve ilaç dolabınıza yararlı bir katkı olabilir. Hem kök hem de yeşiller sağlıklı beslenme özellikleriyle doludur ve karahindiba çayından süper besleyici salatalara kadar her şeyi hazırlamak için kullanılabilir.
Karahindiba kökü genelde toz haline getirilip kahve veya bitki çaylarına ek madde olarak konulmaktadır. TopluBilgi olarak bu makalemizde karahindiba kökünün insan sağlığı açısından faydalarına değineceğiz.
Karahindiba Kökü Kanser Hücrelerini Öldürebilir
İlginçtir, birkaç çalışma, karahindiba kökünün kanserin önlenmesi ve tedavisinde yararlı olabileceğini göstermektedir.
Bununla ilgili Kanada’da ki Windsor Üniversitesi’nde 2011 yılında yapılan çalışmaya göre karahindiba kökü ekstraktıyla cilt kanseri hücrelerini tedavi etti ve tedavinin 48 saati içinde kanser hücrelerini öldürmeye başladığını buldu.
Oncotarget’teki bir başka çalışmada , karahindiba kökü özütünün iki gün içinde kolon kanseri hücrelerinin yüzde 95’ini öldürebildiğini gösterdi.
Diğer araştırmalar, karahindiba kökünün lösemi, pankreas kanseri, göğüs kanseri ve prostat kanseri tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Karahindiba Kökü Kolesterolü Düşürür
Yüksek kolesterol, koroner kalp hastalığına neden olan etmenlerin başında gelmektedir. Bu mumlu madde kan damarlarında birikebilir ve arterlerin sertleşmesine ve darlaşmasına ve kan dolaşımının zorlanmasına neden olabilir. Yüksek kolesterol ile savaşmanın en iyi yollarından biri diyet değişikliğine gitmektir.
Karahindiba kökünün de kolesterol düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bir çalışmada, tavşanlar yüksek kolesterollü bir diyetle beslendi ve karahindiba kökü ile desteklendi. Karahindiba, toplam kolesterol, trigliserit ve kötü LDL kolesterolü düşürürken faydalı HDL kolestrolünde bir artışa neden oldu.
Normal fiziksel aktivite ve sağlıklı bir diyet ile kombine edildiğinde, gününüzde bir karahindiba kökü porsiyonu dahil, kalbinizin sağlıklı kalmasına ve kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir.
Karahindiba Kökü Zengin Antioksidan Kaynağıdır
Serbest radikaller, stres, kirlilik ve fakir bir diyet gibi şeylerin sonucunda vücudunuzda oluşan bileşiklerdir. Zamanla, serbest radikallerin birikimi hücre hasarına ve kronik hastalığa neden olabilir. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı ve kanser gibi durumların riskini azaltır.
Araştırmalar, karahindiba kökünün anti oksidan açısından özellikle yüksek olduğunu ve bu da sağlık açısından oldukça yararlı olduğunu gösterir.
Karahindiba Kökü Karaciğer Sağlığını Destekler
Karaciğer oldukça önemli bir organdır çünkü birçok toksini filtreler. Karahindiba kökü, karaciğerinizi etkiler, onu korumaya yardımcı olur ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlar.
Kore Cumhuriyeti Chonnam Ulusal Üniversitesi Gıda ve Beslenme Departmanı tarafından yapılan bir araştırmada, karahindiba kökü özütünün hem karaciğer hücrelerinde hem de farelerde alkol toksisitesinin neden olduğu karaciğer hasarını önlediği gösterildi.
Bu koruyucu etkiler muhtemelen karahindiba kökünde bulunan antioksidan miktarına ve serbest radikallerin neden olduğu zararı önleme kabiliyetine bağlıdır.
Karahindiba Kökü Bakterilerle Savaşır
Diğer birçok sağlık yararlarına ek olarak, karahindiba kökü, hastalık yapan bakterilerin büyümesini durdurmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Phytotherapy Research’te yayınlanan Irlanda’da yapılan bir araştırmada , karahindiba kökü, staf enfeksiyonları ve gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu bazı bakteri gruplarına karşı özellikle etkili olduğunu gösterdi.
Daha fazla araştırma gerekmekle birlikte, karahindiba kökü, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele için faydalı bir doğal yöntem olabilir.
0 Comments