Vücutta bulunan bir yağ türüdür kolesterol. Herkes de mutlaka bir miktar kolesterol bulunur. Önemli olan bunun artmamasıdır. İyi ve kötü olmak üzere iki çeşit kolesterol vardır. İki türünde normal bir değeri vardır. Normal değerlerin üstüne çıkması müdahale durumu gerektirir. Kolestereolün artması demek, kolesterolün kanda toplanması demektir. Kanda zamana yayılarak yavaş yavaş biriken kolesterol zamanla damar tıkanıklıklarına, buna bağlı olarak kalp krizine, böbrek hastalıklarına ve felce kadar hastalıklara yol açabilir. Kolesterolü dengelemek için tıbbi alınacak yardımların yanında bitkisel takviyelerde yapılabilir. Peki kolesterol düşüren çaylar nelerdir?
Kolesterolümüzü bir kan testi ile takip edebiliriz. Ayrıca yüksek kolesterolün başlıca belirtileri; kan akışının azalması sonucunda hissedilen göğüs ağrısı, damarlardaki hafif tıkanıklıklar neticesinde bacakların ağrımaya başlaması, özellikle göz etrafında yada cildinizin herhangi bir yerinde baş gösteren sarı lekeler yüksek kolesterolün başlıca nedenlerindendir.
- Zencefil çayı
- Yeşil çay
Hemen hemen herkesin bildiği bulunması çok kolay hale gelen bir çaydır yeşil çay. Vücudun aldığı kolesterolün emilmesini sağlar. Kolesterolü yüzde 10 oranında düşürür. Hazır satılan yeşil çaylardan ziyade aktarlardan alınacak taze yeşil çayların daha büyük etkisi vardır.
- Siyah çay
Sabah sofralarında eksik olmayan çaydır. Fazla olmamak şartıyla kolesterol için faydası büyüktür.
- Elma çayı
Taze elmadan yapabileceğiniz bir çay tam kolesterolle mücadele içeceğidir. Elmayı çok küçük halde kaynatıp çay halinde içilir. Hazır elma çayları da tüketilebilir. Fakat içindeki elma miktarına dikkat edilmeli. Yüksek olmalıdır.
Portakal tarçın ya da greyfurt tarçın çayı
Taze olarak tüketilmesinin yanında hazır satılan portakal tarçın çayının da kolesterole faydası büyüktür.
Bunların yanında aslen yiyeceklere dikkat edilmesi gereklidir. Doymamış yağ oranları oldukça yüksek olan ceviz, badem ve fındık tam bir yüksek kolesterol düşmanıdır. Günde yüzer gram yenilmesi halinde kolesterolde yüzde 20-25 oranında düşme sağlanmaktadır. Yüksek kolesterol hastaları günde en az 2 yemek kaşığı sade yulaf kepeği de tüketmelidir.
Tereyağı, krema, kuzu eti vb. gibi doymuş yağ içeren yiyecekler, patates kızarması, ekmek, börek, kızartma gibi trans yağ içeren yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.