Ana yurdu Hindistan olan Türkiye’de de oldukça yüksek üretim ve tüketim oranlarına sahip olan çay, bileşenleri ile zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. B, C ve K vitaminleri ile florür içeren çay vücudun kalsiyum, çinko ve folik asit ihtiyacını da büyük oranda karşılar.
Çay yaprağında bulunan yüksek oranda bulunan ve dolaşım ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi, güneş ışınlarına karşı koruyucu olması ve antioksidan özelliği ile bilinen C vitamini, ısıya karşı dayanıksızlığı sebebiyle çayın işlenmesi sırasında büyük oranda kaybolur. Bu nedenle çay tüketiminde C vitaminin yararlarından fazla faydalanılamaz. Aynı şekilde B5 ve B6 vitamini de çay içeriğinde var olan vitaminlerden olmasına rağmen ısıya dayanıklı olmadığı için çay içinde etkileri yoktur.
Bunun yanında içeriğinde var olan kompleks vitaminlerinden tiamin (B1), riboflavin (B2), pantotenik asit (B5), niasin (B3) sayesinde çay tiryakilik sınırları aşılmadığında oldukça faydalı bir içecektir. Çayın tüketimi ile zihinsel ve bedensel yorgunluğu gidererek canlılık kazandırmasında B1 vitamininin, göz yorgunluğunun ve kataraktların önlenmesinde de B2 vitaminin etkisi görülmektedir. Yapılan deneyler sonucunda bilimsel verilerle de katarakt önleyici özelliği kanıtlanan çay, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının yapımı ve kullanımında etkili olan B3 vitamini ile de kan kolesterolünün düşürülmesinde yardımcı olur.
B vitaminleri dışında antioksidan özelliğine sahip E vitamini ile damar tıkanıklarını önleyen ve damar içerisindeki akışkanlığı sağlayan çay bilimsel verilere göre günde 1-2 bardak tüketildiğinde damar sertliği riskini %46 oranında, kadınlarda ise %70’lere varan oranlarda azaltır. İçeriğinde yüksek orandaki flavanoid antioksidanı ve çinko ile bu özelliği daha da güçlenen çayın bileşininde yer alan K vitamini ise kemik yapısının güçlenmesinde etkilidir. Ayrıca çayda bol miktarda bulunan fitokimyasalların yardımıyla çayın kemik sağlığını koruyucu etkisi daha da artar.
Çay içindeki en önemli vitamin kaynağı ise daha çok yeşil yapraklarda bulunan ve B grubunda yer alan folik asit olarak isimlendirilen B9 vitaminidir. Çayın bileşininde yer alan TF-2 polifenolü ile kolon kanserini engelleyici etkisi bulunan folik asit, özellikle hamileler için önemli bir vitamin olsa da çayda bulunan kafein sebebiyle hamileler bu özellikten fazla faydalanamaz.
Genel olarak çay vücudu zinde tutarak yorgunluğu giderir, kalp ve damar sağlığını korur, sindirimi kolaylaştırır. Ancak belli miktarların üzerine çıkıldığında uykusuzluk, kalp çarpıntısı ve demir eksikliğine bağlı kansızlığa sebep olabilir.