Buğdaygiller ailesine özgü pirinç otsu bir bitki türüdür. Dünya genelinde ekimi en fazla yapılan türler arasında yer alır. Dünya üzerindeki birçok insan için önemli bir besin kaynağıdır. Pirincin yetişmesi için gerekli olan çeşitli koşullar vardır.
Pirinç yetiştiriciliği için özel bir toprak türüne ihtiyaç duyulmaz. Fakat, su geçirgenliği fazla olmayan, derin ve tınlı topraklarda iyi yetişir. Ayrıca toprağın organik madde bakımından zengin olması da pirincin daha verimli olmasını sağlar. Toprak pH değerinin 5.5-7.5 arasında olması yeterlidir. Ayrıca, toprağın düzenli olarak tazelenmesi gerekir. Aynı yerde yapılan ekimler pirincin kalitesini azaltır.
İklim özellikleri olarak pirincin en büyük istekleri su ve sıcaklıktır. Suyun yeterli miktarda verildiği, hava durumunun sıcak olduğu her yerde yetişir. Pirinç için en uygun sıcaklık 18-35 dereceler arasıdır. Ayrıca, verilecek olan suyun sıcaklığının da en az 12 derece olması gerekir. İklimsel isteklerinden dolayı en çok Muson Asyası içerisinde pirinç yetiştiriciliği yapılır.
Dünya genelinde Çin, Hindistan, Endoneyza gibi Uzakdoğu ülkeleri pirinç yetiştiriciliğinde ilk sıralarda gelir. Türkiye’de ise Orta Karadeniz ve Trakya bölgeleri pirinç yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerdir. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de sulama yapıldığı takdirde pirinç yetiştirilebilir. Türkiye içerisinde pirinç ekimlerinin Nisan sonu ya da Mayıs başı gibi yapılması gerekir. İstenilen sıcaklıklara bu dönemlerde ulaşılır.
0 Comments