Bilinen diğer adıyla çeltik buğdaygiller familyasından sayılan bir tür otsu bitkidir. Pirinç mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekilen bitkilerden birisidir. En fazla Muson Asyası’nda yetiştirilir.
Toprak İsteği
Pirinç toprak seçen bir bitki değildir. Su geçirgenliği az, derin, tınlı ve organik madde bakımından zengin topraklar pirinç için yeterlidir. Pirinç tarımının verimli olması için ise toprağın 5,5-7,5 pH aralığında olması gerekir.
Ekim Hazırlığı
Pirinç tohumları toprağa ekilmeden önce toprak tesviye işlemlerinden geçmelidir. Tesviye küçük arazilerde tesviye bıçağı ile yapılırken daha büyük arazilerde grayderler yardımıyla yapılır. Eğer ekim sonbahar ayında yapılacaksa toprak derin sürülür.
Tohumlar toprak ile kavuşmadan önce 2 gün kadar suda bekletilmelidir. Bu sürede tohumlar ön çimlenme yaparlar. Bu sırada tohumların hastalıktan korunması için fungusitlerden herhangi biriyle ilaçlama yapılır.
Ekim Zamanı ve Yöntemi
Ekim zamanı yetiştirilecek pirincin türüne ve iklim şartlarına göre değişkenlik gösterir. Pirinç için en uygun sıcaklık ise 18-35 derece arasıdır. Suyun sıcaklığının ise en az 12 derece olması gerekir. Türkiye’de Mayıs-Haziran ayları arasında pirinç ekimi yapılabilir. Ekim serpme, mibzerleme ve fideleme yöntemi ile yapılır. En sık kullanılan yöntem toprağa el ile serpme yöntemidir.
Gübreleme
Pirinç için gübreleme yapmadan sonra bir miktar toprak örneği alınıp tahlil ettirilmeli ve ondan sonra gübre kullanılmalıdır. Toprağın ihtiyacına göre gübre kullanılması gerekir. Pirinç için kullanılan gübre genellikle amonyum sülfat gübresidir. Dekar başına 80 kilogram gübre yeterli olur. Gübreleme ekim zamanından 2 ay sonra yapılabilir.
Hasat ve Depolama
Pirinç hasadı salkımların yüzde 80’i saman rengine döndüğü ve alt kısımdaki tanelerin sert mumsu hale geldiğinde hasat edilir. Erken hasat verimi düşürür. Bu nedenle uygun zaman beklenmelidir. Hasat edilen pirincin depolanması için yüzde 14 oranından düşük rutubet olması gerekir. Sıcaklıkta mümkün olduğu derece de düşük tutulmalıdır. Yüzde 13 nem ve 100 derece sıcaklıktaki tohumluklarda pirinç 2 yıl kadar tutulabilir.