Ginseng nedir?
Geleneksel olarak ortaya konulmuş Çin tıbbına ait en önemli bileşen, ginseng bitkisidir. Ginseng, alternatif tıp alanında başta kanser olmak üzere pek çok hastalık çeşidiyle mücadele çok etkili ve faydalı yan ürünler arasında yer almaktadır. İçerisinde hiç bir katkı maddesinin bulunmaması onun faydalarını çok daha değerli yapmış, bu yüzden de kendisini binlerce yıldır kullanılan doğal ve şifalı bir ürün haline getirmiştir. Ginsengin belli başlı türleri olan Kore ginsengi, Asya ginsengi ve Amerikan ginsengi, aşağı yukarı aynı özelliklere sahiptir ve hepsi bir çok hastalığım tedavi sürecinde ciddi bir önleyici niteliğinde olabilmektedirler.
Uzmanların ortak görüşüne göre keşfedilmiş bütün ginseng türlerinin, insan sağlığına oldukça faydalı olduğu saptanmış; bu faydalarının da köklerinde bulunan “triterpen saronin” isimli bileşimler sayesinde gerçekleştiği belirlenmiştir. Ginseng vücudun fiziksel hastalıklarıyla ilgilendiği gibi ruhsal hastalıklarının da önüne geçebilmeye çalışmaktadır.
Bağışıklık sistemine olan faydası : Asya ginsengi olarak adlandırılan tür vücudun her çeşit enfeksiyona ve bakteriye karşı korunmasını sağlıyorken öte yandan bununla bağlantılı olarak da bağışıklık sistemini güçlendirebilmektedir.
Tip 2 diyabet hastalığına faydası : Amerikan ginsenginin (bu türdeki ginsenglerin hala kesin olarak bu hastalığa derman olup olmadıkları araştırma konusudur) ve Asya ginsenginin bahsedilen tip 2 diyabet hastalıklarında ciddi bir çözüm aracı olduğu ve kan şekeri düzeylerini olması gereken seviyelere çektiği belirlenmiştir.
Menopoz belirtilerine etkisi : Özellikle Asya ginsenginin vücutta ortaya çıkan menopoz belirtilerini hafifletebildiği, bu belirtilerin yaratmış olduğu bunalmış ve sıkılgan ruh halini de bu moddan çıkarıp normal hissiyatlara kavuşturduğu söylenmektedir.
Fiziksel dayanıklılığa olan etkisi : Özellikle sporla uğraşan atletlerin kendi performanslarını ve vücut olarak dayanıklılıklarını arttırmak için Amerikan ginsengi kullandıkları bilinmektedir.
Zihinsel performansa etkisi : Ginseng hapı ya da ginseng çayı kullanan bireylerin, kullanmayan bireylere nazaran daha iyi konsantre olabildikleri ve kendilerini daha zinde hissettikleri söylenmektedir. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar doğrultusunda da Asya ginsenginin ciddi anlamda konsantrasyon seviyesini maksimize ettiği görülmüştür.
Ginseng çayı nasıl yapılır?
Ginseng çayını öncelikle yapım aşamasına hazırlamak adına, gövdesinde bulunan kökleri kesmeye başlayarak ince ince dilimler şeklinde bir kenara ayırmamız gereklidir. Bu konuyla ilgili bazı kaynaklarda kesmek yerine rendelemek ifadesi geçse de hem keserek hazırlamak hem de rende vasıtasıyla hazırlamak tercih edilebilir iki seçenek olarak mevcut bulunmaktadır.
Başlangıçta iki büyük kupa miktarından tariflendirebileceğimiz ginseng çayını hazırlamak için; dört ya da beş dilim ginseng dilimi kullanmak veya bir yemek kaşığı miktarında ginseng tozu kullanmak gereklidir. Çayınızı hazırladıktan sonra bir dahaki sefere damak tadınıza göre demlenme süresini ya da malzeme azlığını / çokluğunu değiştirmeniz mümkündür.
Çayı hazırlarken çoğu mutfak eşyası satan dükkanda bulunan “metal çay demleme topları”ndan satın alıp yararlanmanız mümkündür. Eğer bu toptan satın alamadıysanız da, elinizdeki ginsengi bardağa boşalttıktan sonra kaynamış suyun iki dakika boyunca soğumasını bekleyip ardından bu suyu yavaşça bardağa eklemeniz yeterli olacaktır. Beş dakikalık da bir demlenme süresi ayırdıktan sonra damak tadınıza göre ister içerisine bal atabilir ister bir de yeşil çay demleyip iki çayı birbirine karıştırarak içebilirsiniz.
Bu çayın hazırlanma aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken nokta, kaynar suyun kesinlikle direkt olarak bardağa boşaltılmaması gerekliliğidir. Çünkü kaynar su ginsengin içeriğindeki faydalı birimleri büyük miktarda azaltmaktadır. Bu nedenle mutlaka hazırlanan suyun bir miktar soğumaya bırakılması gerekmektedir.
Bunların dışında eğer evde kendiniz ginseng çayını uğraşarak hazırlamak istemezseniz, marketlerde ve aktarlarda ginseng tozu, ginseng poşet çayı ya da paketlenmiş haldeki ginseng dilimlerini de satın almanız mümkün olmaktadır. Aynı hazırlama tarifini bu malzemelerle de uygulamanız mümkündür.
Ginseng çayı faydaları
- Kan şekerini düşürebilmektedir.
- Astım hastalığı şikayetlerini dindirir.
- Bağışıklık sistemini daha güçlü bir yapı haline getirir.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Stres faktörünü bünyeden uzaklaştırmaya yardımcıdır.
- Hipertansiyon hastalığının tedavisinde etkilidir.
- Hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.
- Kötü kolestrol değerlerini yok eder.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Midede yer alan ülser hastalığıyla savaşır.
- Adet dönemindeki ağrılanmayı yok etmekte etkilidir.