Gülgiller familyasından böğürtlen rosaceae familyasındandır. C vitamini yönünden zengin meyvelerden böğürtlen içerisinde Omega-3, Omega-6 ve bol miktarda kalsiyum barındırır. Bu meyve, besleyiciliği yüksek ve kandaki glikoz oranını düşürücü olduğu için diyetlerde tüketilebilir.
Uzman diyetisyenler diyet yaparken yemeklerin azar azar, birkaç öğüne bölünmesi gerektiğini önerir. Bu yüzden ara öğünlerde genellikle sinidirmi kolay, hafif ve kalori oranı düşük besinler tüketilmesi gerekir. Ara öğünlerde tüketilebilecek bir avuç böğürtlende yalnızca 60 kalori bulunmaktadır. Bir avuç böğürtlen gün içinde hem zinde tutar hem de tatlı krizini önler. Ofis ortamında çalışan ya da evde sık sık açlık hissi duyup karbonhidratlı yiyeceklere yönelenlerin de kurtarıcılarındandır.
Diyet kahvaltılarında böğürtlen tüketmek hem zayıflamaya yardımcı olur hem de içerisindeki antioksidan oranı sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir kase az yağlı yoğurdun içerisine bir avuç böğürtlen ve birkaç kaşık kahvaltılık bol lifli gevrek ile tatlı bir kahvaltı hazırlanabilir. İsteğe göre üzerine bir yemek kaşığı kadar üzüm pekmezi ya da bal eklenebilir. Bu sayede sabahları ihtiyaç duyulan şekeri de bitkisel kaynaklı olarak almış olunur.
Çalışırken çok fazla kahve ya da çay tükettiği için kilo veremeyenler diyet yaparken böğürtlen yaprağı çayı içebilir. Hazır böğürtlen yaprağı çayları almak yerine bir bardak kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı kadar eklenen böğürtlen yapraklarıyla doğal meyve çayı hazırlanabilir. Fakat bu çaydan günde en fazla bir bardak tüketilmelidir. Bitki çaylarını fazla tüketmek sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Böğürtlen yalnızca zayıflamanıza yardımcı olan bir meyve değildir. Kolesterol seviyesini düşüren, tümör gelişimini de önleyen bir meyvedir. Kış aylarında böğürtlen tüketimi hastalıklardan korur. Ayrıca kan basıncını, tansiyonu ve kan şekerini de dengelemeye yardımcı bir besindir. Bunların dışında iltihap kurutucudur, ayaklardaki şişkinlikleri indirir. Yaprakları ciltteki ağrıları giderip yaraları iyileştirir. Böğürtlenin kökü ise kum dökücü etkisiyle bilinir.