şişli escort bayanbayan escortnurhitoolkitbeylikdüzü escortkayseri escortfethiye escortankara escorthttps://www.turkcasino.net/http://www.milano2018.com/http://www.elculturalsanmartin.org/slot siteleridiyarbetdiyarbetganobetbetmarlosweet bonanzagaziantep escortgaziantep escortantalya escort bayanmanavgat escort bayanpendik escortkurtköy escortataşehir escortkartal escortümraniye escortbostancı escortkadıköy escortKadıköy escortAnadolu Yakası EscortAtaşehir escortBostancı escortizmir escortmarmaris escortdeneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.antalyakongresi.com/canlı casinoamplifeeder.comhttps://www.antilafuneral.com/Setrabet Girişsavoybettingtipobetvdcasino girişPiabellacasino Girişhttps://www.newstrendline.com/https://northamptonpres.com/bahis siteleri

Böğürtlen Nasıl Yenir?


Böğürtlen

Latince adı “Rubus” olan böğürtlen gülgiller ailesinin bir üyesi olan ve yabani olarak yetişebilen bir bitkidir. Son yıllarda uzmanların tavsiyesi ile tüketimi artmış ve tarımına ağırlık verilmiştir. Anavatanı Orta, Batı ve Güney Avrupa ve Kuzey Amerika’dır. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de tarımı yapılır.

Yapısı

  • Sarmaşık formunda bir bitkidir.
  • Gövdeleri dikenlidir.
  • Kök yapıları saçak köktür.
  • Meyveler önce yeşil renktedir. Sonrasında kızarır ve en olgun zamanında siyaha yakın bir renk alır. Bazı türlerinde olgunlaşma kırmızıda kalabilir.

Faydaları Nelerdir?

  • Çağın hastalığı olarak nitelendirilen kanser için yapılan çalışmalarda, böğürtlenin kanseri yavaşlattığı ve yayılmasını engellediği tespit edilmiştir.
  • Diyabet hastaları için de ilaç olan böğürtlen kan şekeri seviyesini dengelemeye ve korumaya yardımcıdır. Ayrıca insülin üretimini arttırdığı belirlenmiştir.
  • Yapılan araştırmalar bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kanıtlamaktadır. Bunu vücuttaki iltihabi azaltarak sağladığı tespit edilmiştir.
  • Günlük vitamin ihtiyacınızı karşılamak için böğürtlen oldukça iyi bir başlangıçtır. İçeriğindeki C, E, K vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko, potasyum açısından da zengindir. Ayrıca günlük lif ihtiyacınızın 1/4’ini karşılayacak kadar lif içermektedir.

Tüm bunların haricinde:

  • Kalp sağlığını korur.
  • İshal ve basura iyi gelir.
  • Varis tedavisinde kullanılır.
  • Boğaz ağrısını hafifletir.

Kolaylıkla saklanabilen bir bitki olması sebebiyle her zaman temin edilmesi mümkündür. Meyvesinin kullanımı pasta ve tatlılarda oldukça yaygındır. Ayrıca meyve suyu ve likor yapımında kullanılır. Kendine özgü kokusu nedeni ile reçel, şekerleme, marmelat, jöle yapımında da tercih edilebilir.

Yaprağı ise çay olarak tüketilir. Bir tatlı kaşığı böğürtlen yaprağı bir kupa suda 15 dakika demlenir. Tatlandırmak istenirse bal kullanılabilir. Günde en fazla 2 bardak tüketilebilir.

Böğürtlen çayı taze meyve kullanarak da yapılabilir. 3 adet böğürtleni ezerek bir kupa kaynar su ile karıştırılabilir. 10 dakika demlendikten sonra süzerek ya da posasıyla tüketilebilir.

Boğaz ağrısını gidermek için böğürtlen çayı kullanılacaksa içmek yerine gargara yapılması daha iyi sonuç verecektir.

Her gün bir kase taze ya da dondurulmuş böğürtlen ile hazırlanabilecek yoğurt tüketmek enerji verir ve olası hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir