Gülgiller familyasından olan böğürtlen ülkemizde birçok bölgede yetişen ve yetiştirilen bir bitkidir. Ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, bahçelerde kendiliğinden de yetişen böğürtlen güzel kokusu ve tadıyla insanları kendine çeker. Böğürtlen düzenli tüketildiğinde birçok rahatsızlığa iyi gelen bir besindir. Böğürtlenin bazen meyveleri yenirken bazen de çayı içilerek tüketilir.
Böğürtlenin faydaları nelerdir?
- Ailesinde genetik olan kolon kanseri olan kişiler böğürtlen tüketmelidir. Böğürtlen kolon kanserine karşı iyi bir koruyucudur.
- Vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilecek tümör insan sağlığı için önemli bir tehdittir. Böğürtlen kişide tümör oluşma riskini azaltır.
- Böğürtlenin içinde bol miktarda C vitamini olduğundan böğürtlen vücudun C vitamini ihtiyacını karşılar.
- Yaşın ilerlemesiyle beraber oluşabilecek cilt sorunlarını, kırışıklıkları engellemede böğürtlen oldukça işe yarar bir meyvedir.
- Böğürtlen iyi bir antioksidandır. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirirek vücudu hastalıklara karşı korur.
- Şeker hastalığına yakalanma riski olanların düzenli olarak böğürtlen tüketmesi gerekir. Böğürtlen bu hastalığa karşı vücudu korur.
- Kötü huyla yüksek kolesterolü olan kişilerin kolesterolünün düşmesinde böğürtlen yardımcıdır.
- Kan basıncında ve tansiyonunda sürekli bir dengesizlik olan kişiler düzenli olarak böğürtlen tüketerek bunları dengeye sokabilir.
- 50’li yaşlarla beraber kadınlarda oluşabilecek kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.
- Böğürtlenin düşük kalorili bir meyve olduğundan diyet yapan kişilerin kilo vermek için rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
- Böğürtlen sinir sistemi için faydalıdır. Depresyon gibi problemlerin çabuk atlatılmasını sağlar.
- Ayaklarda yorgunluktan dolayı oluşan ağrılara iyi gelir.
- Ağızda oluşan aftlar gargara sayesinde kolay bir şekilde geçer.
Böğürtlen nasıl tüketilir?
Böğürtlen birçok şekilde tüketilebilen bir meyvedir. Böğürtleni tüketmenin en kolay yolu meyveleri toplayıp yemektir. Bunun dışında bir litre su için 20 gram kurutulmuş böğürtlen olacak şekilde çay da hazırlanabilir. Bu çay birçok soruna iyi gelir. Ayrıca ağız yaralarında gargara da yapılabilir.
Böğürtlen ishal için tüketilecekse taze olarak sıkılmalıdır. Ayrıca ayak yorgunluğu için de böğürtlen çayı kullanılabilir. Böğürtlen çayı içilecekse en fazla 2 bardak içmek, meyve olarak yenilecekse günde 1 avuç yemek yeterlidir. Böğürtlenden reçel yaparak tüketmek de bir diğer seçenektir. Yapılan araştırmalarda böğürtlenin bir yan etkisi bulunamamıştır.