Matcha çayı geleneksel olarak Japon Çay Seremonileri’nde içilmektedir ve gölgede yetişen çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir. Matcha çayı elde edilirken, toplanmadan önce 15 gün boyunca gölgede bırakılır. Gölgede bırakılmasının sebebi ise bitkinin daha fazla klorofil salgılamasını sağlamaktır. Bu matcha çayının en önemli özelliklerini belirler. Çünkü klorofil çaya parlak renk verir, kuvvetli tat verir ve yüksek miktarda antioksidan içermesini sağlar. Matcha çayını diğer yeşil çaylardan ayıran en önemli özellik ise antioksidan miktarının çok yüksek oranda olmasıdır. Peki bu Matcha çayı nedir? Matcha çayı nasıl elde edilir?
Gyokuro cinsi çay yapraklarından elde edilen matcha çayı, buhara maruz bırakılır ve daha sonra kurutulur. Sonrasında ise fazlalıklarından ayrıldığı bir işleme sokulur. Bu işlemlerin sonucunda az miktarda bir Tencha elde edilir. Tencha ise genelde el değirmeni kullanılarak toz haline getirilir.
Tencha’yı öğüterek Matcha çayı elde edilir ve bu işlem 3-4 saat aralığında sürmektedir. Bazı yerlerde bu işlem daha hızlı yapılmaktadır ama hızlı bir şekilde yapıldığı zaman Matcha çayının tadı ve aroması bozulmaktadır. Bu yüzden yavaş ve düzgün bir şekilde yapmak Matcha çayından daha iyi ve güzel bir tat almamızı sağlar. Ayrıca Matcha çayı soğuk çay olarak içilmekte, kek, pasta ve dondurma olarakta kullanılmaktadır.
Matcha çayının iki farklı türü vardır. Bunlar koicha ve usucha’dır. Kalın ve ince anlamlarını gelen bu iki tür farkı çay ağaçlarının yaşlarıdır. Usucha 30 yaşından küçük çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir. Koicha ise 30 yaşını doldurmuş ve 30 yaşından büyük çay ağacı yapraklarından elde edilmektedir.
Japon Çay Seremonilerinin vazgeçilmezi olan Matcha çayını diğer çaylardan ayıran en büyük özellik ise içerisinde bulunan yüksek antioksidan derecesidir. Matcha çayı toz olarak suya karıştırılır ve bu sebeple en yüksek antioksidan miktarı olan çaydır. Diğer yeşil çaylarda da antioksidan oranı yüksek olsa da Matcha çayı kadar antioksidan derecesi yüksek olan bir yeşil çay yoktur. Serbest radikaller adı verilen elektronunu kaybetmiş moleküllerden korunmak için yüksek antioksidana sahip Matcha çayını kesinlikle tüketmelisiniz.
Matcha çayının diğer yeşil çaylardan farklı olduğundan söz ettik. Doğal olarak ta Matcha çayının hazırlanması da diğer yeşil çaylardan oldukça farklıdır. Matcha çayını hazırlamak için öncelikle Whisk ve Chasen adı verilen bir karıştırıcıya tedarik etmek gerekiyor. Bu ürünü tedarik ettikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek Matcha çayını hazırlayabilirsiniz.
- Öncelikle Matcha çayını hazırlamak için bir kase temin edelim.
- Daha sonra karıştırıcımızı ıslatalım.
- Bir çay kaşığı civarında Matcha çayını kaseye dökelim.
- Üzerine 1 fincan civarında su ekleyelim.
- Karıştırıcının yardımıyla kasenin içerisindeki toz çayı iyice karıştıralım.
- Yeterince karıştırdıktan sonra Matcha çayını fincana boşaltalım ve çayımız afiyetle içebiliriz.
Matcha çayını içerken dikkat etmeniz gerekenler, suyun çok fazla sıcak olmaması ve Matcha çayını bekletmemektedir. Matcha çayını yaparken kullandığınız su 90 derecenin üzerinde olursa ve içerken bekletirseniz faydasını yeterli miktarda alamazsınız. Daha farklı lezzetler arıyorsanız, matcha çayı ile lezzetli içecekler yapabilirsiniz. Matcha çayını süt ile karıştırarak Matcha Latte elde edebilirsiniz. Güzel bir içecek olan Matcha Latte’nin haricinde, soğuk çay olarak Matcha Iced Tea de elde edebilirsiniz.