Dünya üzerinde yetiştirilen mantar oldukça fazla çeşitlilik gösterir. Zehirli tabir edilen birçok mantarın var olmasının yanı sıra lezzeti ve sağlıklı yönüyle de sofralarda yerini alan mantar çeşitleri de vardır. Bu mantarlar vitamin, mineral ve protein açısından oldukça zengindir. En zararsız mantar türü kültür mantarıdır. Hiçbir yan etkisi yoktur.
Mantarın üremesi için hava ve ısı dengesi oldukça önemlidir. Mantar üretimi genellikle mağaralar, tüneller, bodrum katları, toprak altındaki mahzenler ve benzeri alanlarda yapılır. Bu tip alanlar sıcaklık ve nem açısından mantarın üremesi ve yetişmesi için oldukça elverişli bölgelerdir.
Fethiye, Kastamonu, Bolu Türkiye’de mantarın en fazla yetiştiği bölgelerdir. İstanbul’da ise en çok mantarın yetiştiği bölgeler genellikle Beldrad Ormanı ve Şile bölgesi olarak bilinir.Tüketim için uygun koşullar oluşturulması dahilinde Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde mantar yetiştirilebilir.
Mantar ilkbahar ve sonbahar aylarında oluşum gösterir. Genellikle ilkbaharda daha az çeşitte mantarlar yetişirken sonbaharda çeşitlilik artar. Türkiye’de ormanlık ve çayırlık alanlarında yaklaşık olarak 12 bin çeşit mantar bulunur. Bu türlerden 15’i öldürücü zehirli mantarlar, 200’ü sadece zehirli sindirim bozukluklarına sebebiyet verebilecek mantarlar ve diğer 200 mantar türü ise yenilebilecek zehirli olmayan mantarlardır. Geriye kalan mantar çeşitleri yapılarından dolayı yenilmezler.
Mantar toplarken dikkat edilmesi gereken unsurlar
Mantar plastik torba içerisine toplanmamalıdır. Plastik poşet içerisine toplanan mantarlar kısa zamanda bozularak zehirlenmeye yol açabilir. Bu sebeple hasır sepetlere toplanması en sağlıklı ve önerilen yöntemdir.
Mantar toplanırken sapından koparılması yerine keserek alınması gerekir. Bu işlemden sonra herhangi bir fırça yardımı ile üzerini temizlenmelidir.
Mantarın yetişmesi için en önemli unsur nem ve sıcaklıktır. Hava ve nemin doğru orantıda olması gereklidir. Mantarın üreme süresince yaklaşık %60 nem ve ısıya ihtiyaç duyulur. En önemli unsurlardan biri de gübredir. Mantarın toplu yetiştirilmesi durumunda oldukça uzun bir işlemden geçirilmesi gerekir. Aynı işlem evde uygulanması için uzun ve zorlu bir üretime ihtiyaç yoktur. Basit yollarla organik ve sağlıklı mantarlar üretip tüketilebilir.
0 Comments