Engebeli şapkasının altında sığır diline benzeyen şekli ve pütürlü yüzeyi ile bu adı alan sığır dili mantarı bir çok farklı yerde yetişebilir. Sığır dili mantarı genellikle lekesiz olup nadiren kızıl lekelere sahip olabilir. Genellikle karışık ormanlarda, iğne yapraklı ormanlarda ve huş ağacı ormanlarında yetişir.
Sığır dili mantarı yaz ortalarından sonbahar sonlarına kadar yetişebilen bir mantardır. Özellikle Temmuz ve Kasım ayları arasında otlar ve çalılar arasında en verimli hallerinde bulunurlar. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan sığır dili mantarı hoş kokusu ile birçok sindirim sorununa etki eder.
Sığır Dili Mantarının Faydaları Nelerdir?
- Demir minerali bakımından oldukça zengin olan sığır dili mantarı kansızlık sorununa iyi gelir.
- Demir eksikliği çekenlere takviye gıda olarak görev yapar.
- Diğer mantarlara oranla çok az miktarda yağ içerdiği için zayıflamak isteyenlere de destek olur. Bu nedenle diyet listelerinde iyi bir tercihtir.
- Her türlü vücut enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
- Kılcal damarların güçlenmesine yardımcı olur, kanın pıhtılaşma süresini kısaltır.
- Potasyum, bakır ve fosfor bakımından zengin olan mantar bedensel gelişimin hızlanmasına yardımcı olur.
- Kalsiyum bakımından da oldukça zengin olan sığır dili mantarı kemiklerin güçlenmesine de yardımcı olur.
- Aynı zamanda protein kaynağı olan sığır dili mantaru çocukların gelişmesine de yardımcı olur.
Sığır Dili Mantarı Nasıl Temizlenir?
Mantar iyi temizlenmesi gereken bir besindir. Uzun süre taze kalan sığır mantarı ise oldukça kolay temizlenir. Sığır dili mantarı diğer mantarlar gibi üzerine böcekleri ve sinekleri çekmez. Bu yüzden mantarı temizleme sırasında kesmeye gerek yoktur. Temizleme işlemi için ilk olarak sapından döndürülerek koparılmış mantarın topraklı kısmı kesilerek atılır. Eğer dikenleri dökülüyorsa fırça yardımıyla dikenleri temizlenir. Dikenleri de temizlendikten sonra mantar yenebilir.
Sığır Dili Mantarı Nasıl Tüketilir?
Hoş bir kokuya sahip olan sığır dili mantarı farklı şekillerde tüketilebilir. Genellikle sebze olarak salatalarda ve pilav yapımında tercih edilir. Makarna gibi yemeklerin yanlarına sos olarak kullanılabilir. Sade olarak da tüketilebilir. Ayrınca sığır dili mantarı keskin bir tada sahip olduğu için yemeklere eklemeden önce yumuşatılması gerekir.