İkbahar aylarından itibaren çiçek açan çilek kırmızı ve pembemsi renkleriyle sofralarda yerini alır. Gülgiller ailesinden olan çilek meyve olarak tüketilebileceği gibi marmelat, reçel ya da meyve suyu olarak da tüketilebilir. Bu muhteşem meyvenin içinde birçok vitamin (B1, B2, B3, B6, C, E…) kalsiyum, protein, lif ve fosfor bulunur.
İçinde barındırdığı vitaminler ve minareler sayesinde birçok hastalığa da doğal çözümler getirmeye yardımcı olur. Sadece çileğin kendisi değil yaprakları ve kökü de birçok hastalığın çözümü için yardımcıdır.
Çileğin faydaları nelerdir? Hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
- Çilek, ağız sağlığı için önemli bir meyvedir. Diş etleri konusunda herhangi bir sıkıntı varsa güçlenmesi için çilek yenebilir. Ağzın içindeki kötü bakterileri yok ederek ağız kokusunu önler. Ağız içinde oluşacak yaraları önler ve oluşan yaraların geçmesine yardımcı olur.
- Çileğin pek fazla bilinmeyen bir özelliği de sakinlik vermesidir. Sakinleştirici özelliği olan çilek bu sayede yükselen tansiyonun düşmesini sağlar.
- Eklem ağrılarında, eklem iltihaplanmalarında ve romatizmal hastalıklarda doğal yardımcıdır.
- Bilinen başka bir özelliği de damar sertliği olan hastalara iyi geldiğidir.
- Damar sertliğinin yanında karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde de yararlanılabilir.
- Ateşin yükseldiği durumlarda çilek tüketilebilir. Çilek yüksek ateşli hastalara iyi gelir.
- Kanı temizleme özelliği olduğu bilinir.
- Bağışıklık sistemi zayıfladığında çilek tüketilmesi tavsiye edilir.
- Çileğin vücutta genel işlemi temizliktir. Kanı temizler, bağışıklık sistemini düzenlemede yardımcı olur. Bunların yanında bir de idrar sökücü özelliği bulunur. Vücutta bulunan zararlı maddelerin atılımını sağlar.
- Bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur.
- Şeker hastalarının korkmadan tüketebileceği meyvelerden bir tanesi de çilektir.
- Çileğin sadece iç organlara değil cilde de yararı vardır. Cildi nemlendirir ve taze görünmesini sağlar.
- Çileğin yaprakları ve kökü de çay şeklinde tüketilerek birçok hastalığın iyileşmesine katkı sağlar. Taş ve kum dökülmesinde, böbrek ve mesanede oluşan rahatsızlıklarda ya da yüksek tansiyonda yardımcı olarak çileğin kök ve yapraklarında oluşan çay içilebilir.