Latince adı vaccinium myrtillus olan yaban mersini fundagiller ailesine özgü bir bitki türüdür. İnsanlar arasında ayı üzümü olarak da bilinen yaban mersini üzüme olan benzerliği ile dikkat çeker. Mavi renginden dolayı mavi altın olarak da ifade edilir. Sağlık açısından faydalı bir besindir.
Avrupa’nın kuzey kısımları ve Amerika’nın Rocky Dağları yaban mersini üretimi denince akla ilk gelen yerlerdir. Türkiye’de ise yaban mersini yetiştiriciliğinde ilk sırayı Karadeniz Bölgesi alır. Trabzon, Artvin, Giresun, Rize yaban mersini üretimi konusunda önde gelen illerdir.
Yaban mersini yetiştirmek için don olaylarının az olması gerekir. Çünkü soğuğa dayanıklı bir bitki değildir. Özellikle yetişme periyodunda 5- 6 aylık ılıman bir iklim şarttır. Gelişme gösterdikten sonra soğuklara dayanma özelliği artar. Gündüz uzunluğunun fazla olması bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle de yaz mevsiminin ve sonbaharın ilk zamanları bitkinin gelişmesi için daha uygundur. Karadeniz Bölgesi’nde evlerin bahçelerinde yaban mersinine rastlamak mümkündür.
Toprak olarak organik madde bakımından zengin ve asitli toprakları sever. Bu nedenle de düzenli olarak pH kontrolü yaparak toprağın asitlik derecesi ölçülmelidir. Toprağın pH derecesinin 4-5 arasında olması gerekir. Gerekli durumlarda toprağa kükürt takviyesi yapılabilir.
Ev içerisinde ya da balkonlarda saksı kullanarak yaban mersini yetiştirmek mümkündür. Bunun için uygun toprak seçilmeli ve evin güneye bakan kısımları kullanılmalıdır.