Gülgiller familyasına ait bitkilerden vişne bir yaz meyvesidir. Vişnenin ana vatanı Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu Dağları olarak kabul edilir. Vişne biçim olarak kiraza benzese de tadı kiraza göre ekşidir. İçerisinde bol miktarda A ve C vitamini bulunan bu meyve yaşlanmayı yavaşlatma özelliğine sahip olduğu için gençlik iksiri olarak da bilinir. Vişne antioksidan olma özelliğine sahip olan bitkilerden bir tanesidir.
Vişne sağlık açısından pek çok fayda sunar. Kansere karşı koruyucu etkiler sunan bu yaz meyvesi bağışıklık sistemini de güçlendirir. Kalp dostu olarak bilinen vişne kilo problemi olanlar içinde oldukça faydası olan mucize bir besindir.
Vişnenin zayıflama üzerindeki etkilerinden yararlanmak için meyvenin suyu ya da sapları kullanılır.
Son dönemde oldukça popüler olan vişne suyu zayıflama konusunda fayda sağlar. Bu etkiden yararlanmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise vişne suyunun %100 doğal olmasıdır. İçeriğine şeker katılan vişne suyu zayıflamaya yardımcı olmaz aksine fazla tüketimi kilo aldırır. Vişne suyunun zayıflamaya sağladığı katkıların başında tok tutma özelliği gelir. Bunun yanı sıra yağların yakılmasına yardımcı olur. Vişne suyu ile zayıflamanın temel prensibi tok tutma özelliğinden faydalanarak daha az yemek yemektir.
250 ml bir vişne suyunun içerisinde 130 kalori bulunur. Oldukça düşük kalorisi olan vişne suyunun özellikle sabah kahvaltısında 1 bardak kadar tüketilmesi önerilir. Vişne suyunun kahvaltıdan 15 dakika önce tüketilmesi gerekir.
Vişnenin zayıflama üzerindeki etkilerinden yararlanmanın bir diğer yolu ise meyvenin saplarından yapılan çayın tüketilmesidir. Vişne sapları meyvesi tüketildikten sonra toplanarak gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Vişne sapı çayının idrar söktürücü özelliği vardır. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
Vişne sapından çay hazırlamak için 2 tatlı kaşığı kurutulmuş vişne sapı 1 bardak su içerisinde kaynatılır. Su kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 10 dakika demlenmeye bırakılır. Vişne sapı çayı sabahları aç karnına 1 ya da 2 çay bardağı tüketilmelidir.