Latince ismi polygonum cognatum olan madımak kuzakulağıgiller ailesine özgü bir bitki türüdür. Küçük pembe çiçeklere sahip olan madımak çok yıllık otsu bitki çeşididir. Hem Türkiye içerisinde hem de dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir besindir. Sağlık açısından da faydalı olan madımağın yetişlebilmesi için çeşitli koşulların sağlanması gerekir.
Madımak nerelerde ve hangi koşullar altında yetişir?
Madımağın yetiştirilebilmesi için en ideal yerler gölgelik alanlardır. Direkt güneş alan ya da hiç güneş görmeyen yerlerde verimli bir şekilde yetişemez. En iyi şekilde yetişebilmesi için Mart ayının başında tohumları dikilmelidir. Tohumlar dikilirken arada 20 cm boşluk bırakılmasına dikkat edilmelidir. Tohumla çoğaltmanın dışında yayvan olarak yetişen madımak köklerinin çoğaltılması ile de madımak yetiştirilebilir. Gelişmesi için özel bir toprağa ihtiyaç yoktur. Fakat, madımağın etrafında büyüyen yabani otların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Yetişme döneminde 2 günde bir su vermek yeterlidir. Aksi takdirde bitki zarar görebilir.
Madımak bitkisi Türkiye içerisinde en fazla Orta Anadolu’da yetişir. Özellikle Yozgat, Sivas, Kayseri, Amasya madımak yetiştiriciliği konusunda önde gelen şehirlerdir. Ülkede yöresel lezzetlere göre madımaktan farklı şekillerde yararlanılır. Dünyada ise Suriye, Kafkasya, Pakistan, İran ve Afganistan madımak yetiştirilen ülkelerdir.
Madımak düzenli olarak tüketildiğinde antioksidan özellik göstermesi sebebiyle bağışıklık sistemini ve vücut direncini destekler ve insan sağlığına katkıda bulunur.
0 Comments