Kuzukulağıgiller ailesinden olan madımak halk arasında keçimemesi, kuşekmeği, çoban ekmeği, söğüt otu, badıma ve madımalak adlarıyla bilinir. Sürüngen, pembe çiçekli otsu bir bitkidir. Uçucu yağ, tanen, nişasta ve glikoz içerir. Yaprakları elips biçiminde koyu yeşil bir renktedir.
Madımak otu kendiliğinden boş ve nemli arazilerde, orman eteklerinde, tarla kenarlarında yetişir. Ayrıca ekimi yapılarak da yetiştirilmesi mümkündür. Ülkemizde en çok Tokat, Sivas, Yozgat bölgelerinde bulunur. Ayrıca Karadeniz, Marmara, Trakya ve İç Anadolu bölgelerinde de yetişebilir.
Yemeği, çayı, konservesi yapılan madımağın aynı zamanda birçok derde deva olduğu da bilinir.
Madımağın faydaları ve iyi geldiği hastalıklar nelerdir?
- Madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılır.
- Şeker hastalığı ve böbrektaşı rahatsızlığına iyi gelir.
- Kurutulmuş madımak yumrusundan yapılan çay mide ve bağırsak hastalıklarında karşı iyi gelir.
- Madımak çayı aynı zamanda karın ağrısına, ishale ve iltihaplara karşı iyi bir tedavi edicidir.
- İdrar yolları iltihaplarına, kum düşürmeye, şeker hastalığı, regl düzensizliğine, sindirim sistemine ve üst solunum yollarına faydalıdır.
- Rahim akıntı ve iltihaplarına, kokusuna ve kanamayı durdurmaya, aşırı regl kanamasının azalmasında etkilidir.
- Uykusuzluğa karşı faydalıdır.
- İdrar arttırıcı ve sökücüdür.
- Basura iyi gelir.
- Bitkisel bir antibiyotik olarak kullanılır.
- Bağırsaklarda bulunan solucanların atılımına karşı etkilidir.
- Kurutulmuş madımak ile yaraların iyileşme süreci hızlandırılır.
Madımak üzerine kısa notlar
- Madımağın sert uç kısımları kesilir ve bunlar araya karışmış yabani otlardan ayıklandıktan sonra iyice yıkanır ve ince ince doğranır.
- Tazesi yeşillik gibi yenir, kurusundan yemek yapılır ve kaynatılarak su veya çay olarak içilir.
- Taze toplanan madımağın turşusu da yapılabilir.
- Madımaklar taze toplandıktan sonra tuzlanıp ekmekle yenebilir.
- Pişirilerek çorbası, pilavı, pastırmalı yemeği, böreği, gözlemesi, bükmesi, mıhlaması, yumurtalı ekmeği ve daha birçok çeşit yemeği yapılabilir.
- Kurutulup kış için saklanabilir.
- Kendine has özel bir tadı, özel bir aroması vardır.
- Yenilebilir kısmı, yumuşak saplı kısmı ve yapraklarıdır.
- Toplanması zahmetli ancak lezzetli ve sağlıklı bir bitkidir.