Adını Artvin’de yetiştirilmesi ve bu şehrin bir dönem Trabzon’a bağlı olmasından dolayı alan Trabzon hurmasının, halk arasında bilinen diğer adı da cennet hurması veya cennet meyvesidir. Bu meyve taze olarak tüketildiği gibi, gıda sanayisinde işlenerek tatlı, dondurma, püre, marmelat olarakta satışa sunulur.
Kışın yapraklarını döken bu bitki eksi 120 ile 180 derece soğuğa dayanıklıdır. Trabzon hurması, protein, yağ ve karbonhidrat bakımından son derece zengindir. Ayrıca çinko, kalsiyum, selüloz, fosfor, potasyum, demir, sodyum, tanen, magnezyum. A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri içerir. Doğal bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır.
Trabzon Hurmasının Faydaları
- A vitamini ve karbonhidrat bakımından zengin olan bu meyve kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklaına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücut direncini arttırır. Kolesterolü ve tansiyonu düşürücü özelliği bulunur.
- Beta karoten ve A vitamini bakımından zengin olması cilt ve dokuların yenilenmesini sağlayarak yeni hücre oluşumunu sağlar.
- İçinde bulunan tanen sayesinde ishali vakalarını keser. Çok tüketilirse kabızlığa neden olabilir.
- Yağ, karbonhidrat ve protein sayesinde vücut ısısını yükselterek kış aylarında soğuk algınlığına iyi gelir.
- İştah açıcı özelliği sayesinde zayıflığa iyi gelir.
- Kurutulan olgun meyveleri toz haline getirilip tüketildiğinde solunum yolları hastalıklarında ve kuru öksürük tedavisinde etkilidir.
- Olgunlaşan meyve çiğ olarak tüketilirse bağırsak gevşetici ve hemoroid hastalığına iyi geldiği bilinir.
- Meyveleri ham iken suyu çıkarılıp içilirse hipertansiyon tedavisinde yararlıdır.
- Ağacının kabuğunun damar büzücü etkisi olmasından dolayı kanamalı hastalıklarda kullanılır.
- Trabzon hurmasının kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Bağırsak iltihaplarının giderilmesinde ve bağırsaklarda bulunan parazitlerin düşürülmesinde etkilidir.
- Ateş düşürücü olarak ve yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde de kullanılır.
- Trabzon hurmasının yaprakları saç ve cilt bakımında son derece faydalıdır. Yapraklar kaynatılarak suyu ile saç ve yüz yıkanırsa cildi yenileyerek daha canlı ve parlak bir görüntü verir.
- Mideyi kuvvetlendirir, mide asidini önler, safra hareketlerini teskin eder. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.