Kabakgiller ailesine özgü karpuz tek yıllık bir bitki türüdür. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alır. Sıcak iklimlerde yetişmeyi seven karpuzun Türkiye’de güney bölgelerde yetiştiriciliği yapılır. Yapısal olarak yaklaşık %90’ı sudur. Düzenli olarak tüketilmesi yaz aylarında terleme ile kaybedilen su miktarı için önemlidir. Ayrıca, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insanlara birçok fayda sağlar ve çeşitli hastalıklara karşı korur. Bunların başlıcaları:
Karpuzun İyi Geldiği Hastalıklar
- Yapısında iyi oranlarda A ve C vitamini bulunur. A vitamini sayesinde göz sağlığına önemli katkıları vardır. C vitamini ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan antioksidan özellikler gösteren bir vitamindir. Böylelikle başta üst solunum yolları rahatsızlıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı vücuda direnç verir.
- Su insanlar için olmazsa olmaz bir bileşiktir. Özellikle yaz aylarında sıcak havaların etkisi ile terleme sonucu fazla miktarda su kaybedilir. Bu suyun yeniden kazanılması için karpuz iyi bir seçenektir.
- Çok az kalori içermesi nedeniyle kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. Zaten birçok diyet uzmanı kilo vermek isteyenlerin beslenme programlarına karpuzu ekler.
- Likopen adlı bileşen denince akla ilk olarak domates gelir. Fakat karpuz içerisinde domatesten daha iyi oranlarda likopen bulunur. Bu bileşen sayesinde prostat kanserinin görülme riskleri azaltılır. Ayrıca, likopenin bir diğer faydası da kalp sağlığına yaptığı olumlu katkılardır.
- Karpuzun bir diğer faydası da cilt ve saç sağlığına olan olumlu etkileridir.
- Karpuzun içinde bulunan su sporcular içinde oldukça önemlidir. Yapılan antrenmandan sonra karpuz tüketilmesi hem su kaybının önüne geçer hem de kas ağrılarına iyi gelir.
Karpuzun lezzetinin ve faydalarının yanı sıra dikkat edilmesi gereken özellikleri de bulunur. Likopen adlı bileşeni içeren besinlerin aşırı tüketimi sonucunda mide bulantısı, kusma, hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca, böbrek problemi çeken kişilerin de karpuzdan uzak durmaları tavsiye edilir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçların meydana gelmesi olasıdır.