Ispanağın anavatanının İran olduğu bilinmektedir. Tek yıllık bir otsu bitkidir. Hindistan, Çin ve Hollanda’da yetiştirilen bir çok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde dikenli ve dikensiz tohumlu olmak üzere iki çeşidi bulunur.
Ispanak Nasıl Tüketilir?
İçerisinde A, C, E ve B grubu vitaminlerini, demir, fosfor, magnezyum, iyot ve protein gibi bileşenler bulundurur. Genellikle taze ve çiğ yenmesi makbuldür. Pişirildiği veya uzun süre bekletildiği takdirde içerisinde ki C vitaminleri etkisini yitirir ve zararlı maddeler meydana gelir. Çiğ yenilen ıspanak iyi bir lif kaynağıdır.
Ispanağın salatası, yemeği yapıldığı gibi suyu da içilebilir. Ispanağın kaynatılarak içilen suyu vücuda dinçlik verir ve cildi oldukça güzelleştirir. Farklı bir cilt bakımı için ıspanak kaynamış süte batırılır. Boyna ve yüze maske olarak uygulanır. Bu maske akne oluşumunu önler.
Ispanağın Faydaları Nelerdir?
- Folik asit oranı yüksek olduğundan Alzheimer olasılığını azaltır.
- İçerisindeki K vitamini kemik gelişimi için önemlidir.
- Bileşiminde bol miktarda demir bulunur ancak yapraklarının içerdiği oksalik asit demirin emilimini zorlaştırır.
- Kalp damar sağlığını korur ve kanser oluşumunu önleyici etkileri vardır. Özellikle mide, meme, bağırsak ve yumurtalık kanserine karşıdır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre içerisindeki E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı oldukça koruyucu etkisi olduğu bulunmuştur.
- Vücudun dayanıklılığını artırarak vücuda kuvvet verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirim sistemine faydalıdır. İdrar söktürür. Basura iyi gelir.
- Diş sağlığ için önemlidir. Diş çürümelerine karşı dişleri korur.
- Kötü kolestrolü düşürür. Şeker hastalarına faydalıdır.
- Antioksidan özelliği vardır.
- Dünyadaki kalorisi oldukça düşük sebzelerden biridir. Ispanak kilo vermek isteyenler için oldukça mantıklı bir seçim olacaktır.
Gün boyu ışık alan yerlere ekilmelidir. Işığı bol alan ıspanağın sapı kısa olur. Bu da ıspanakta istenilen bir özelliktir. Erken vakitte ekilen ıspanaklar geç ekilenlere nazaran kış şartlarında daha fazla zarar görür. Azar azar ekilmesi daha lezzetli ve sağlıklı ıspanaklar yetiştirmenizi sağlayacaktır. Özellikle sonbahar aylarında ekilmesi uygundur. İki ay içerisinde toplama kıvamına gelecektir. Özellikle kumlu ve killi toprakları sever.