Mate çay çobanpüskülügiller familyasına mensup bir bitkidir. Ana vatanı Güney Amerika’dır. Mate çayı özellikle Güney Amerika’da sıklıkla kullanılan sıcak bir içecektir. Bir diğer adı ise Paraguay çayıdır. Aynı zamanda özellikle kafein içeriği biraz daha fazla olduğu için kahve ve çay yerine de tüketilebilir. Mate’nin özellikle enerji verici ve zindeliği arttırıcı etkisi de bulunmaktadır. Mate çayı aynı siyah çay gibi toplanır. Toplandıktan sonrada kurutulur. Mate çayını sıcak suyun içinde demlemek gerekir. Beraber kaynatmamak gerekir. Mate çayı aktarlarda yalnız başına satılmayabilir. Yeşil çay, biberiye, kekik ve funda yaprağı ilave edilip bu şekilde de satılabilir. Aynı zamanda mate çayı A,C,E vitamini farklı B grubu vitaminleri ve 15 tanede aminoasit içermektedir.
Mate Çayının Faydaları
Mate çayı içindeki kafein ve klorojenik asitle özellikle yorgunluğu giderici ve uyarıcı etki göstermektedir. Hem zihinsel hem de fiziksel yorgunluğu giderir. Aynı zamanda DNA rejenerasyonunu engeller, ödem atıcı etki gösterir ve vücutta su tutumunu da engeller. İştahı baskılıyıcı etki gösterir. Metabolizmayı hızlandırır ve enerjiyi yükseltir. Aynı zamanda mate çayı obezitede etkin olarak da kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre mate çayının düzenli tüketimi kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Antioksidan kapasitesi yeşil çaya oranla daha yüksektir. Bu nedenle tercih edilebilir. Antioksidan kapasitesi yüksek olduğu için yaşlanmayı geciktirici etki de göstermektedir. Detoksif etki gösterdiği için de hem stresi hem de yorgunluğu almaya yardımcı olur.
Mate Çayı Nasıl Tüketilir ?
Mate bitkisi aynı yeşil çay gibi ya da siyah çay gibi öncelikle toplanır sonra kurutulur daha sonra kavrularak hazır hale getirilir. Mate çayı özellikle demleme şekliyle tüketilmesi gerekir. Bitki çaylarının kaynatılması yanlış bir durumdur. Doğru ve etkin bir çay yapabilmek için kaynamış suya mate çayının eklenmesi gerekir. Mate çayının kafein oranı 1 kupa mate çayı yaklaşık 80 mg kafein içerir. Yeşil çaya oranla 3 kat, siyah çaya oranla da 2 kat kafein içerir. Kafein hassasiyeti olanların daha dikkatli kullanması gerekir. Mate çayının etkin hale gelebilmesi için yeşil çayla birlikte de tüketilebilir. Böylelikle antioksidan kapasitesi daha da yükselmektedir. Günde 2-3 fincan tüketilebilir. Her yaş grubu tarafından da tüketilebilir. 2-3 fincanı geçmemekte fayda vardır. Aşırı tüketimi sürekli uyanıklığa ve gergin durumlara neden olabilir.