Ayva, gülgiller familyasından olan yeşilimsi yaprakları olan, sarımsı meyveleri olan, meyvelerinin üzerinde tüy olan bir meyvedir. Ülkemizde hemen hemen her yerinde yetiştirilir. Bir çok kullanımı olan ayva’nın yaprağından, meyvesine kadar bir çok bölümü şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.
Ayvanın Faydaları
- Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
- Safrayı düzene sokar.
- Kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
- Sindirim sistemini güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini düzenler.
- Kemik gelişimine katkı sağlar özellikle çocukların gelişiminde çok önemli meyvelerden bir tanesidir.
- İshal rahatsızlığına iyi gelir.
- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Öksürük, bronşit ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Vücudu dinç tutar.
- Cinsel gücü ve isteği arttırır.
- Baş ağrısını kesici özelliği vardır.
- İdrar yolu iltihaplanmalarına karşı iyi gelir.
- Ağız içinde oluşan yaralanmalara karşı iyi gelir.
- Vücudu terletmeye yardımcı olur.
Ayvanın Kullanımı
Ayva meyve olarak kullanılabildiği gibi kaynatılarak çayı yapılabilir. Yaprakları ve meyvesini hangisini isterseniz 1 su bardağı sıcak suyun içerisine atıp kaynatınız. Kaynadıktan sonra 10 dakika demlenmesini bekleyiniz. Daha sonra kullanıma hazırlayabilirsinz.