Esansiyel yağlar bitkilerin değerli bir bileşenidir. Kozmetikte, aromaterapide ve tıpta kullanılır. Basınçlı buhar uçucu bitki yağını ekstrakte eder. Daha sonra buhar soğuyarak hem esansiyel yağları hem de onları çıkartmak için kullanılan suyu içeren bir sıvıya dönüşür. “Distile etme/damıtma” olarak bilinen bu işlem damıtılmış alkollü içecek üretmek için yapılan işlemle aynıdır.
- Damıtma işlemine başlamadan hemen önce bitkiyi toplayın ki en taze halinde olduğundan emin olun. Toplandıktan sonra ve ekstraksiyondan önce beklemiş bitkiler kuruyabilir ve bazı esansiyel yağlar uçabilir.
- Damıtıcıyı yaklaşık yarısına kadar sade su ile doldurun.
- Bitkileri damıtıcının “buhar” sepetine koyun. Buhar sepeti sebzeler için mutfak buharlı pişiricisine benzer şekilde sıvının üzerinde durur. Buharlı pişiriciyi bitkilerle doldurun fakat çok sıkışacak şekilde yığmayın.
- Damıtıcının çıkış kapakçığının altına su ve damıtılmış bitki yağı karışımı olan çıkan sıvıyı biriktirmek için bir kap yerleştirin. Yağ üste çıkacak ve siz de yüzeyinden alıp sudan ayırabileceksiniz.
- Damıtıcıyı sizdeki modelin talimatlarına ve işlemine uygun olarak birleştirin.
- Isı kaynağını açın. Damıtıcının bitkilerden yağı çıkarmasına izin verin.