Doğru koşullarda saklanmayan buğday tüketilemez hale geleceğinden buğdayın tüketime hazır hale getirilmesi kadar bu işlem için bir ön koşul olan buğdayın doğru muhafaza edilmesi de son derece önemlidir.
Buğdayı saklamak için birkaç önemli püf noktası
- Buğdayı muhafaza ederken ilk amaç kurtlanmasını önlemektir. Tazeliği uzun süre korumak ve kurtlanmayı engellemek için uygun bir saklama kabı seçilmesi gerekir. Plastik kaplarda saklama süresi kısa olacağından buğday için bu yöntem uygun değildir.
- Buzdolabı poşetinde ise buğday en fazla bir ay saklanabilir.
- Buğday en uzun süre cam kavanozlarda, rutubesiz ve havalandırılan mekanlarda saklanabilir.
- Öğütülmüş buğdayları nemsiz ve ortalama oda sıcaklığındaki mekanlarda saklamak yeterlidir. Ancak öğütülmemiş buğdaylar pamuklu bezler ya da cam kavanozlarda muhafaza edilip mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
- Dışarıdan paketlenmiş olarak alınan buğday hemen tüketilmeyecekse mutlaka paketinden çıkartılıp cam bir kavanoza konulmalıdır.
- Pamuklu bezlerde muhafaza ediliyorsa bu bezlerin altı süzgeç olan bir zemin üzerine yerleştirilmesi gerekir. Bezlerde saklanan buğdayların hava alması çok önemlidir.
- Ambarlarda yıl içerisinde öğütülmek için saklanan buğdaylar zaman zaman bir kürek yardımıyla karıştırılarak havalandırılmalıdır. Bu tür buğdaylar açık havayla daha fazla temas ettiği için kurtlanma riski altındadır. Soğuk havalarda üzerlerine geniş dokunmuş pamuklu bezler örtülürse daha sağlıklı bir saklama ortamı oluşturulur. Aşırı sıcaklarda gerekirse ortamı soğutmak için ambara havalandırma sistemi kurmak gerekebilir.