Buğday (Triticum) buğdaygiller familyasına ait olan tek yıllık bir otsu bitki çeşididir. Birçok yemek ve hamur işi ürünlerinin içeresine girmesi sebebiyle mutfaklarda önemli bir yere sahip olan bir tahıldır. Çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle bulgur, un ve nişasta şekline dönüşebilmektedir. Yemeklerde ana madde veya kıvam arttırıcı olarak da kullanılabilir.
Mutfağımızda bu kadar çok öneme sahip olan buğday beslenmemiz açısından da büyük bir öneme sahiptir. Buğday içerdiği vitamin ve minerallerle insan sağlığına büyük katkılarda bulunan besinlerden biridir. Buğdayın içeriğinde bulunan vitaminler ve kısaca vücuda katkıları ise şöyledir:
B1 Vitamini (Tiamin): Vücudun karbonhidrat metabolizmasında rolü vardır. Besinlerden enerji elde edilmesi için bu vitamine ihtiyaç duyulur. Vücuttaki birçok doku ve organın düzgün çalışmasını sağlar.
B2 Vitamini (Riboflavin): Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında etkin görev alır. Sinir sistemi üzerine koruyucu etkisi vardır.
B3 Vitamini (Niasin): Besinlerden vücuda enerji sağlanması için gerekli olan vitaminlerden biridir. Kolesterol düşürücü etkisi mevcuttur.
Folat (Folik asit): Kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan bir vitamindir. Annede görülen eksikliğinde yeni doğan bebeklerde nöral tüp defekti denilen bir hastalığa sebep olabilir. Ayrıca eksikliğinde bazı kalp hastalıkları da görülebilir.
B5 Vitamini (Pantotenik asit): Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarında görev alan vitaminlerden birisidir. İnsan bağırsağında da sentezlendiği için eksikliğine sık rastlanmaz. Eksikliğinde ise deride yaralar, sinir sistemi bozuklukları ve saç dökülmesi görülebilir.
B7 Vitamini (Biotin): Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında görevleri vardır. Hücre gelişimi, kemik iliği ve sinir dokuları için önemli bir vitamindir. Kan şekerinin seviyesi üzerinde etkisi vardır. Saç ve tırnaklara etkisi olduğu için bir çok kozmetik ürününde de kullanılmaktadır. Yetersizliğinde müdahale edilmezse tehlikeli sonuçlara sebep olabilir.
Buğday özellikle insanın metabolizmasında görev alan vitaminleri barındırdığı için kişinin günlük yaşamını devam ettirmesinde etkin rol oynayacak çok önemli bir besindir. Buğday bu vitaminlerin yanında demir, bakır, çinko, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve klor gibi birçok minerali de içermektedir.