Tüketimde yer alan en temel tahıl ürünlerinden birisi buğdaydır. Oldukça faydalı olan buğdayın nötr tat ve aromada olmasından dolayı rahatlıkla tüketilmesinin yanı sıra, saymakla bitmeyecek özellikleri nedeniyle de hayatımızda olması gereken besinlerdendir. Pek çok hastalığa iyi gelen buğday, vitamin ve mineral dengesi açısından da zengindir.
Buğdayın iyi geldiği bazı hastalıklar şunlardır:
Kanser
Tam tahıllı ürünlerin tüketilmesinin pek çok kanser türünün ortaya çıkmasını önleyen etkisi olduğunu ortaya koyan çalışmalar bulunmaktadır. En önemli tahıl ürünü olan buğday ise bu konuda başı çekenlerden birisidir.
Kalp Sağlığı
Tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi kötü kolesterolün ve vücutta istenmeyen metabolik reaksiyonlara sebep olabilecek trigliseritlerin ortaya çıkmasını engellediği saptanmıştır. Tam buğday ekmeği ise bu konuda çok etkili bir gıda ürünüdür.
Sindirim ve Boşaltım Sistemi Hastalıkları
Bağırsakların daha iyi çalışması için uygun bir gıda ürünü olan buğday, kepeklerinden ayrılmamış olan şekliyle çok daha yararlıdır. Tam buğday denilen yapısıyla tüketildiğinde sindirimi kolaylaştıran, hazımsızlığa bir nevi çözüm oluşturan, kabızlığa iyi gelen, mideyi kuvvetlendiren bir yapıya sahip olan buğday, aynı zamanda bağırsak kanserini de önlemek için koruyucu bir faktördür.
Şeker Hastalığı
Tam tahıllı ürünleri tüketenler ile tüketmeyenler arasındaki 2. tip şeker hastalığı riskinin, tüketenlerde çok daha az olduğu ve koruyucu bir etkisinin olduğu gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda LDL denilen kötü kolesterolün düşük olmasını ve insülin duyarlılığının yüksek olmasını sağlayan tam tahıllı ürünlerin vücuda direnç sağladığı da görülmüştür.
Obezite
Dünyayı tehdit eden günümüzün en büyük hastalıklardan biri de kuşkusuz ki obezitedir. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, spor yapmama, genetik faktörler gibi çok çeşitli etkilerden dolayı karşılaşılan bu sorun, pek çok farklı koldan kontrol altına alınır. Tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi de vücut kütle endeksini azaltmaya yardımcı olur. Kilo problemini düzenlemek için tam tahıllı, tam buğday ürünlerinin tercih edilmesi daha sağlıklı bir yaşam için önemli bir adımdır.