Tropikal bölgelere has bir ürün olan kakaonun doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika ve Batı Hint Adaları’dır. Kakao aynı zamanda çikolata ve kakao yağı olarak da kullanılır. Bunun yanında çeşitli kozmetik ve gıda ürünlerinde tercih edilir.
Kakao dünya üzerinde oldukça geniş bir üretim alanına sahiptir. Yaklaşık olarak 70 bin kilometrelik bir alanda yetiştirilir. Kakao üretiminin önde gelen ülkeler arasında Fildişi Sahilleri, Gana ve Endonezya bulunur. Ayrıca Brezilya, Kamerun ve Nijerya’da da kakao önemli bir geçim kaynağıdır.
Kakao, kakao ağacı üzerinden yetiştirilir. Kakao ağacının tohumları mayalandırılarak veya kurutularak kullanılabilir. Bu sayede tohumun içerisinde bulunan acı tat ortadan kaybolur. Bu tat ile birlikte güzel bir koku da meydana gelir. Kakaonun yağ olarak kullanılması istendiğinde tohumları kavrularak un haline getirilir ve sonra yağ olarak elde edilir. Kakaonun tekrar öğütülmesi ile birlikte toz hal elde edilir. Elde edilen kakao birçok tatlı maddede kullanılabilir. Bunların başında sütle karıştırılıp içilmesi veya yağı alınan kakao tohumlarından çikolata yapılması gelir.
İçerisinde birçok faydalı madde bulundurur. Bu nedenle çeşitli besinlerin içerisinde hem lezzet verici hem de besleyici amaçlı kullanılır. Kakaonun içerisinde nişasta, yüksek oranda protein, potasyum, magnezyum, A vitamini, B1 vitamini ve kafein bulunur.
Tohumlarının içerisinde alkaloid maddesi bulunur. Bu madde uyarıcı olduğu için yenilmeden önce çıkartılır ve öyle satılır. Tohum içerisindeki maddeler kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılır.
Kakaonun yenilmesi ve süt ile birlikte içilmesi mümkündür. Kakao tozunun 1-2 kahve kaşığı olarak bardağa konması ve üzerine süt veya su ilave edilmesiyle birlikte sabahları içilmesi çok faydalıdır. Bu karışım enerji verici bir etkiye sahiptir.
Toz ve çikolata halinde iken kek ve kurabiyelerin içerisinde kullanılabilir. Bunun için 200 ml kakao kullanılması yeterlidir. Kakao aynı zamanda kahvenin içerisinde de kullanılabilir.
Taze olarak tüketilmesine ve ölçeğine dikkat edilmelidir. Aşırı miktarda kullanılması şeker hastaları için zararlı olabilir. Kakao, toz halinde iken dondurma ve tatlıların üzerinde de tercih edilebilir. Bu sayede iştah açıcı ve kuvvet verici bir etkiye sahip olur.
0 Comments