Theobroma adı verilen bir ağaç türü olan kakao 4 ile 8 metre arasında boya sahiptir. Ebecümegiler familyasına ait bir bitki türüdür. Toplandıktan sonra kurutulur ve belli işlemlerden geçtikten sonra hoş kokusuyla kullanıma sunulur. Kakao ağacının çekirdeğinden üretilen kakao yağı da besin değeri oldukça yüksek bir maddedir.
Yetişmesi için yüksek sıcaklık ve nem gerekir. Bu şartlara en uygun yerler tropik bölgelerdir. Kakao ağacı özellikle ekvatorun 10 derece kuzeyi ve 10 derece güneyi arasındaki bölgede iyi yetişmektedir. Amazon yağmur ormanlarında yetişmesi en muhtemel yerlerdendir. Genel olarak ise kakao ağacı, Latin Amerika, Asya ve Afrika’daki yağmur ormanlarında bol miktarda yetiştirilir. Kakao ağacının ana vatanı Honduras olduğu yönünde bilgiler de mevcuttur.
Günümüzde kakao üretimi verilerine bakıldığında en çok kakao üretiminin Afrika kıtasında olduğu görülür. Özellikle Fildişi Sahilleri ve Gana kakao üretiminde dünyada ilk sırada olan ülkelerdir. Asya kıtasında ise Endonezya en önemli kakao üreticisi ülkedir. Bu saydığımız ülkeler dünyadaki kakao üretiminin neredeyse tamamını yapar. Bunların dışında ise Kamerun, Nijerya ve Brezilya sayılabilir. Hatta kakao ağaçlarına Venezuela, Honduras ve Meksika’nın tropik bölgelerinde bile rastalamak mümkündür.
Türkiye kakao için gerekli iklim şartlarının olmadığı bir coğrafyadır. Bu nedenle kakao üretimi yapılmamaktadır. Kakao ağacı ılık ve nemli bölge ağacıdır. Düzenli aralıklarla yağan yağmur ve verimli topraklara ihtiyaç duyar.