- Çay yaprakları toplanır
- Toplanan çay yaprakları 20 saniye civarında buhardan geçirilir
- Daha sonra kıvrılır
- Isıtılır ve kurutulur
Peki bu işlemlerden geçen ve bize kadar gelen sencha çayı nedir?
Aslına anlatılan rivayetlere göre Japonya’da çaya olan ilginin başlamasına sebep olan çay olarak gösterilmektedir. 815 yıllarında Çin’ giden bir Japon’un orada tadına bakıp getirmesiyle yayıldığı söylenmektedir.
Japonya’da en fazla tüketilen ve en kaliteli yeşil çaylardan biri olarak gösterilen sencha çayının tadı mevsimlere göre ve kaynama ısısına göre farklılık gösterebilmektedir. Hangi mevsimde toplandığı çok önemli olan sencha çayının en lezzetli olduğu zamanlar Nisan ve Mayıs ayında toplanan zamanlardır. Ayrıca yüksek ısıda demlenen sencha daha kuvvetli ve sert bir tada sahip olurken daha düşük bir ısıda demlenen sencha ise yumuşak bir tada sahiptir.
Daha kuvvetli ve buruk bir lezzette sencha çayı içmek isteyen kişiler yüksek ısıda daha yumuşak içmek isteyen kişiler de düşük ısıda sencha çayını demleyebilir. Ayrıca düşük ısıda demlenen bir sencha çayı aynı yapraklar ile ikinci defa da demlenebilir. İkinci kere demlendiğinde de oldukça yumuşak ve güzel tat verecektir. Sarı, yeşil demi olan ve okyanus, çimen aromalarını içerisinde barındıran sencha çayı tüm gün boyunca çay tutkunlarının vazgeçilmezi olacaktır.