Kakule zencefilgiller familyasından bir bitkidir. Geniş yapraklara sahip olan kakule daha çok Hindistan ve Güneydoğu Asya’da yetiştirilir. Boyu 4-5 metreyi bulabilen kakule daha çok baklagillerin yanında, balıkla beraber tüketilir. Güzel bir kokusu ve tadı olduğundan birçok yemekte baharat olarak da kullanılabilen bir bitkidir. İçinde bulunan besin değerlerinden dolayı insan sağlığı için oldukça yararlı bir besindir.
Kakulenin faydaları nelerdir?
- Kakule yemeklerde kullanıldığında iyi bir iştah açıcıdır. Hoş kokusu ve tadı iştah açar.
- Mide ile ilgili problemi olan kişiler bol bol kakule tüketmelidir. Yemeklerden sonra oluşan gazı kolayca alır. Ayrıca hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler içinde faydalıdır.
- Kakulenin bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği vardır. Düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiyi hastalıklara karşı korur.
- Boğazda ya da kaslarda oluşan iltihaplanmalarda kakule tüketmek rahatsızlığın çabuk geçmesini sağlar. Ayrıca eklem ağrılarını geçirmede de kakule oldukça etkilidir.
- Kakule iyi bir antioksidandır. Bu özelliği ile vücuttaki toksinlerin kolayca dışarı atılmasına yardımcı olur.
- Böbrek, idrar yolu, mesane ile ilgili problemi olanların kakule çayı tüketmeleri faydalı olur. Bu problemlerin çabuk aşılmasını sağlar.
- Sabahları kalktığında mide bulantısı yaşayan ve kusan kişiler her gün kakule çayı tüketebilir.
- Kakule hıçkırığa da iyi gelir.
- Depresyon, stres gibi problemleri olan kişiler rahatlamak için kakule kullanabilir.
- Kakule sakız gibi ağızda çiğnendiğinde ağız kokusunun alınmasını sağlar.
Kakule nasıl ve ne kadar tüketilmelidir?
Kakule olgunlaştıktan sonra kakulenin tohumları toplanır ve kurutulur. Kakulenin kullanılan kısmı bu tohumlardır. Ancak kakulenin faydalarının daha çok olması için kakule kabuklu bir şekilde alınmalıdır. Gerektiği zaman kakulenin kabukları öğütülmelidir.
Kakule öğütülüp baharat olarak kullanılabileceği gibi, kakuleden çay da hazırlanabilir. Bunun için 1 tatlı kaşığı kakuleyi 1 bardak kaynar suyun içinde atıp 10 dakika demlenmeye bırakmak yeterlidir.
Kakule kararında tüketildiğinde sağlığa zararlı değildir. Çayını içilecekse günde 1 bardak içmek, baharat olarak tüketecekseniz 1 tutam kullanmak yeterlidir. Safra taşı olanların kakule kullanmaması gerekir. Ayrıca hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.
0 Comments