Reishi Mantarı Nerede Yetişir?


Reishi Mantarı

2000 yıldır ilaç olarak kullanılan ve ölümsüzlük mantarı olarak bilinen reishi mantar odunsu yapısı nedeniyle sindirimi zor olduğu için yenilebilir bir mantar değildir. Acı ve mayhoş olduğu için genellikle taze veya kurutulmuş olarak toz haline getirilir ve suda çözdürülerek içeriğindeki faydalı maddelerin suya geçmesi sağlanır. Mantarı özel kılan ve diğer mantarlardan ayıran özellik içindeki triterpenlerdir. C vitamini ile birlikte tüketildiğinde içindeki yararlı maddelerin emilimi daha kolay olur.

Genellikle erik ve meşe ağacı üzerlerinde yaklaşık 9 – 10 aylık gibi bir sürede yetiştirilir. Çin’de yetiştirmek için doğal ortam kullanılırken bazı ülkelerde daha fazla üretim sağlamak için büyük seralar kurulmuştur. Şifa kaynağı olarak bilinen reishi mantarı Türkiye’de Kastamonu’nun Bozkurt ilçeside üretilir.

Faydaları

  • Bağışıklık sitemini korur ve güçlendirir.
  • Toksinleri vücuttan atmayı kolaylaştırır.
  • Prostat, meme ve akciğer olmak üzere bütün kanserlere karşı koruma sağlar.
  • Hücrelerin gençleşmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.
  • Stresi azaltır ve uykunun düzene girmesini sağlar.
  • Kan dolaşımını düzenler ve kalp- damar hastalıklarına karşı korur.
  • Yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet gibi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.
  • Cilt üzerinde iyileştirici etkiler gösterir.

Nasıl Kullanılır?

Reishi mantarının sindirimi zor olduğu için çay ve sıvı şekilde tüketilmesi daha uygundur. Çay olarak tüketilecekse taze ve yaşken veya kurutulmuş olarak kullanılır. Çay için kullanılacak miktar su miktarından bağımsız olarak 1- 10 gr arasında tedavi edilmesi istenen hastalığa göre değişir. Örneğin; kanser tedavisi için günde 6 gr reishi tavsiye edilirken diyabet hastaları için önerilen miktar 1- 3 gr arasındadır. Su miktarı mantarın gramına göre değişir. 5 gram mantar için 3- 4 su bardağı su yeterlidir. Reishi çayı taze sıkılmış asit içermeyen meyve suları ile karıştırılabileceği için çayda kullanılacak suyun miktarı hastaya göre değişebilir. Önemli olan kaç gram mantar kullanıldığıdır. Bir diğer önemli nokta ise kaynayan su ile temasının maksimum seviyede olması için mantarın mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılmasıdır. Mantarın içindeki özel mineral ve organik maddelerin metal ile temas edip şifa özelliklerini kaybetmemesi için metal olmayan bir kapta 2 saat kaynatılır. Etkisinin ve faydalarının azalmaması için hemen tüketilmesi önerilir.

Mantar alerjisi olanların kanı sulandırma etkisi nedeniyle hemofili hastalarının reishi mantarını kullanması sakıncalıdır. Hamile ve emziren kadınlar, 10 yaş altındaki çocuklar doktorlarının kontrolü dahilinde kullanmalıdır.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir