Halk arasında daha çok fesleğen ismi ile bilinen reyhan, dünya genelinde birçok türü olan tek yıllık bir bitki türüdür. Nane ve kekik ile aynı soydan gelir. Yapısında bulunan sağlıklı yağlardan ötürü sağlık için faydalı bir besindir. Baharat, ilaç, kozmetik ve gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca güzel bir kokuya sahip olmasından dolayı da insanlar tarafından sevilen bir bitkidir. Dünyada yaygın olarak bulunan reyhanın yetişmesi için çeşitli koşullar gerekir.
Reyhan hangi şartlarda yetişir?
Reyhan ılıman iklimleri seven bir bitkidir. Don olaylarının görüldüğü, soğuk havaların hakim olduğu yerlerde reyhan yetiştiriciliği yapılamaz. Güneşli bölgelerde hem daha kolay hem de daha kaliteli yetişir. Toprak olarak organik madde bakımından zengin, verimli topraklara ihtiyaç duyar. Tohum kullanılarak üretilen reyhanın çimlenme süresi yaklaşık 2 haftadır ve 4 yıl kadar canlı kalabilme özellikleri vardır.
Reyhan nerelerde yetişir?
Türkiye içerisinde başta Akdeniz sahilleri olmak üzere Ege ve Karadeniz Bölgeleri’nde de yetiştirilir. Dünya genelinde ise Akdeniz ülkeleri, Kıbrıs, Pasifik Adaları, Amerika ve Asya’nın güney kısımları reyhan yetiştiriciliği için uygundur. Özellikle ana vatanı olan Hindistan’da bol miktarda yetiştiriciliği yapılır.
Genel olarak bahçelerde yetiştirilse de saksı kullanarak evlerin balkonlarında ya da teraslarında reyhan yetiştirmek de mümkündür. Bunun için evin soğuk almayan bölgelerinin tercih edilmesi önemlidir.