Yediğimiz besinlerin satın alınması, pişirilmesi dışında nasıl saklandıkları da önemlidir. Tazeliklerini kaybetmeden besin değerlerini koruyarak tüketmek için saklama koşullarına da dikkat edilmesi gerekir.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinin arasında fasulye önemli bir yer tutar. Yazın taze olarak kolayca bulunabilen fasulye buzdolabında plastik torba içinde 3-4 gün saklanabilir. Derin dondurucuda saklama süresi 10-12 aydır. Donmuş taze fasulyeler çözüldükten sonra tekrar dondurulmaz ve kısa sürede tüketilmesi gerekir.
Derin dondurucuda taze fasulye nasıl saklanır?
- Fasulyelerin uç kısımları kesilerek bol su ile yıkanır ve istenilen büyüklükte doğranır.
- Derin bir tencereye su koyularak kaynaması beklenir.
- Su kaynadıktan sonra fasulyeler içine bırakılır.
- 4-5 dakika altüst edilerek fasulyeler haşlanır.
- Bir kabın içine buzlu su hazırlanır ve fasulyelerin suyu süzülerek buzlu suyun içine alınır.
- Daha sonra bir kevgire alınarak suyunun süzülmesi beklenir.
- Bir bezle veya kağıt havlu yardımıyla mümkün olduğunca suyu alınmalıdır.
- Buzdolabı poşetlerine kullanılacak miktarlarda doldurulup poşetlerin havası alınarak buzluğa atılır.
Domatesli taze fasulye derin dondurucuda nasıl saklanır?
- Taze fasulyeler bol su ile yıkanır.
- Kılçıkları varsa temizlenir ve tercih edilen büyüklükte kesilir.
- Domatesler ister rendelenerek isterse küp küp doğranarak kullanılabilir.
- Derin bir tencere içine domatesler ve fasulyeler koyulur.
- Tencerenin kapağı kapatılıp on dakika pişirilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Önemli olan fasulyelerin diriliğini kaybetmesidir.
- Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyulup havası alınarak buzluğa atılır.
Konserve olarak nasıl saklanır?
- Fasulyelerin uç kısımları kesilerek bol su ile yıkanır.
- Kabukları soyulmuş domatesler küp küp doğranır.
- Derin bir tencerenin içine sıvı yağ koyularak fasulyeler ilave edilir renkleri soluncaya kadar karıştırılır.
- Doğranmış domatesler de üzerine ilave edilir.
- Kendi damak zevkinize göre tuz koyulur.
- Tencerenin kapağı kapatılıp domatesler iyice ezilene kadar pişmesi beklenir.
- Kavanozlar sıcak suyla temizlenir fasulyeler sıcakken kavanozlara doldurulup kapakları sıkıca kapatılır ve ters çevrilir.
- Soğuduktan sonra serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
Bu saklama önerileriyle taze fasulye yaz kış sevilerek tüketilebilir.